Avatar uživatele
MonkeyKing

Kdo živil filosofy, vědce atd. ve starověkém Řecku, Egyptě?

Obecně jak to chodilo ve Starověku – Ŕím, Řecko, Egypt. Jaký byl život obyčejných lidí? Byli to docela lepší společnosti než dnes (kapitalismus, komunismus atd.) Člověk když byl filosof asi nechcípal hlady. Že by panovník podporoval?
A vůbec jak je možný že v tý době vymýšlely tak úžasný vynálezy a věci? Čím si myslíte že to bylo? Politika, životní styl?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 3035 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Byli to velmi vzdělaní lidé, proč by měli živořit, hlady „chcípali“ jiní a otroci ;)
Nejspíš se živili sami svou prací v oblasti vědy, výukou ve školách (též vlastních).
V době válek byli jako vojáci živeni.
Pokud upadli v nemilost zaplatili vlastním životem (Sokrates).
Ta doba byla velmi krutá.
Vynálezy a rozvoj věd byly především životní nutností. S rozvojem kultury, vzdělání, vědy přichází i rozvoj umění (+ zájem o lidské tělo ⇒ lékařství).
Ano, a filosofie měla mnoho stoupenců i mezi panovníky.

Projdi si jednoho po druhém a třeba najdeš bližší informace, čím se zabývaki a živili
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Antick%C3%A1_%C5%­99eck%C3%A1_fi­losofie

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Zřejmě tehdy žilo víc filantropů než dnes.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Šidlo

da ny antika vôbec nebola extra krutá......to stredovek v určitých momentoch bol

filozofi a vedci boli bud strašne bohatí šľachtici alebo učitelia

lexx: to čo vy tvrdíte vymyslel parazit Marx, ktorý nechcel robiť a tak mu všetky deti umreli na hlad a choroby.....a každú ideológiu, ktorú dnes poznáte vymyslel nejaký filozof…takže­.....irónia?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jamar28

Období starověku zahrnuje tisíce let, nedá se na to tedy jednoznačně odpovědět. I Egypt, Řím nebo Řecko trpěli v některých chvílích nedostatkem, hladomory, válkami, občanskými válkami atp. Nezapomeň také, že všechny tebou jmenované společnosti byly společnosti otrokářské (to jen k tomu, že to byly lepší společnosti než dnes).

Co se filosofů týče, je potřeba si uvědomit, že mezi dnešním a starověkým profesionálním filosofem je obrovský rozdíl. Aby byl dnes člověk filosof, stačí zdarma vystudovat. S trochou štěstí takový filosof může filosofovat i za státní peníze. Ve starověku to měli filosofové nepoměrně obtížnější a uživit se mohli pouze tím, že se proslavili a něco skutečně dokázali. Nefungovalo to tak, že si každý vesničan řekl, že od teď bude filosof a jeho město by mu zacvakalo akademii, to skutečně ne. Filosofové si vydělávali např. vyučováním chlapců z bohatých rodin, jiní filosofové žili v chudobě (např. v sudu) a například Aristoteles byl vychovatelem Alexandra Velikého. Taktéž je třeba si uvědomit, že filosofové byli svého času celebritami (ne jako dnes) a byli mezi lidem široce známí a oblíbení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

tyhle parazity společnosti odjakživa, za všech systémů živila pracující holota, otroci pak nevolníci, plebejci a nakonec proletáři

Upravil/a: lexx

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek