Avatar uživatele
Zvědavý

Kdy a proč nechalo USA přesunout veškerou výrobu do Číny, potažmo do Asie?

Byli časy kdy si všechno vyráběli sami. Tak kde se vůbec vzal ten trend (který se už týká snad všech zemí), že si všechno nechávají vyrábět v Číně kde se to všechno vyrábí tak nekvalitně?

Dopl. Jenom takový příklad: Detroit: Kdysi město s jednou z největších posperit ve Státech samo díky průmyslu a výrobě. Nyní je to v podstatě skládka.- levná pracovní síla, no jasně. Ale co kvalita? To je fakt vůbec nezajímalo?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2368 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Nedá se říct kdy. Ten proces je pozvolný dlouhodobý. Stejně jako u nás. Bývali jsme textilářskou velmocí, dnes se většina látek i textilních výrobků vyrábí v Asii. Levná pracovní síla a větší zisky firem jsou jediným důvodem.
Kvalita? Tou se dnes nikdo nezaobírá. Na prvním místě jsou peníze. I v Číně by dokázali vyrobit velmi kvalitní věci, stály by však více. Raději více vyrobit co nejlevněji a ještě aby to nešlo opravit a samo se to po skončení záruky pokazilo. To je taktika tohoto světa.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

To neudělaly USA jako stát, ale jednotliví podnikatelé. Důvodem je levná pracovní síla. Dělo se to již dříve, ale ve velkém od 60. let minulého století, kdy se ukázalo, že Japonci jsou docela šikovní a přitom skromní.
O ničivých důsledcích tohoto trendu věděl již starý pán Henry Ford, který říkal, že „Za minimální mzdu se dá auto smontovat, ale ne koupit“.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Levná pracovní síla je na trhu proště příliš důležitá a přesun výroby do zemí s nižší životní úrovní se v ostrém konkurenčním prostředí velmi vyplácí. Ta nebo alternativně přímo rozvoj robotizace jako velmi levné a nesrovnatelně kvalitnější pracovní síly, než jakou kdy nabídne i nejzkušenější a nejpečlivější zaměstnanec. Kvalita není tak velký problém, lze si ji ohlídat stejně dobře u velmi levné pracovní síly jako u té která si nechává zaplatit víc, to je jenom otázka kontroly, dohledu a občasného školení či hrozby srážek ze mzdy … navíc je to jen iluze, že hůře placený zaměstnanec pracuje hůř než lépe placený, český programátor dostává průměrně třeba jen pětinu platu obvyklého v německu, a obvykle je jeho kvalitativní výstup naprosto srovnatelný. Business je tvrdý, a zneužívání relativně nižší životní úrovně v jiných zemích je pro celkovou globální strategii firem nejen výhodné, ale vzhledem k ostré konkurenci i životně nutné k přežití.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek