Avatar uživatele
ivosek2

Kdy byla největší protest – revoluce v Československu kromě sametove revoluce?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3438 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Co lze považovat za největší protest, který byl namířený proti totalitnímu režimu?. Napadl mě rok 1953. – souvislost s měnovou reformou.

O protestu jsem se dověděla samozřejmě až mnohem později.

"Tehdy se v Plzni vzbouřily tisíce lidí proti totalitnímu režimu. Rozbuškou nepokojů byla měnová reforma, kterou komunistický režim obral občany o úspory . Na náměstí Republiky přišlo 1. června 1953 asi dvacet tisíc lidí. Střetli se s Lidovými milicemi a příslušníky bezpečnostních složek.

Kniha Dějiny Plzně v datech uvádí, že už krátce po šesté hodině ráno 1. 6. 1953 došlo ve Škodových závodech k prvním projevům nespokojenosti. Práci zastavily zhruba čtyři tisíce dělníků a přibližně dva tisíce demonstrantů opustilo areál Škodovky a vydalo se do centra města.

V důsledku revolty bylo zatčeno na 650 lidí. Více než dvě stě jich bylo odsouzeno a desítky rodin se musely vystěhovat z Plzně.

Podle Skály pojednal Lidový soud v Plzni minimálně 273 případů a vynesl 244 rozsudků s výší trestu od několika týdnů do 14 let odnětí svobody.

Další velmi tvrdou formou postihu bylo vystěhování. „Už 5. června byly z Plzně vysídleny první tři rodiny a do počátku srpna jich bylo kolem dvou set. Zatímco mezi odsouzenými převládali dělníci, kteří také tvořili většinu demonstrantů, v případě nuceného vystěhování se v drtivé většině jednalo o živnostníky, předúnorové politiky…“ napsal Adam Skála."

atd.
Zdroj: http://zpravy­.idnes.cz/meno­va-reforma-a-demonstrace-v-plzni-dv2-/domaci.aspx?c=A130531­_110248_plzen-zpravy_pp

Doplňuji:
Uvědomila jsem si, že došlo k demonstraci (protestu) studentů dne 25. února 1948 – viz níž.

Vítězný únor 1948 – komunisté uskutečnili puč, nástup totality, „socialistického“ systému po boku se SSSR.

Rok nástupu komunistické strany k moci

„Jediným viditelným odporem proti komunistickému postupu byla demonstrace – pochod asi pěti tisíc vysokoškoláků, učitelů a novinářů, kteří byli zbiti v Nerudově ulici příslušníky SNB. Přes odpor Lidových milicí se jim podařilo projít na Pražský hrad. Mnoho jich bylo pozatýkáno, uvězněno, mnozí pak museli opustit školy.“

http://www.blis­ty.cz/art/66654­.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Když se nebudu držet striktně toho Československa, tak můžu přidat kromě uvedeného ještě Slovenské národní povstání nebo Pražské povstání.

Když se zaměřím ještě šířeji, pouze na území Československa a ne na dobu Československa, tak tu bylo husitské hnutí nebo stavovské povstání.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

…„v Českosloven­sku“…???
Komunistický puč v ´48…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek