Avatar uživatele
Pájo

Budete si do 30.11.2012 zřizovat důchodové připojištění? Pokud ano / ne, proč?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, aramah, samicek333, kapka, johana 56, anonym, iwrana, Wang, anonym před 4192 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Pájo, v roce 2002 jsem začala pracovat pro ČSOB pojišťovnu. Už tehdy se mluvilo o refomě důchodů. Uzavírala se životní pojištění, která kromě úrazových a spořících rizik měla za úkol vytvořit rezervu na důchod. Už tehdy se hovořilo o „třech pilířích“. Později se začalo s penzijním připojištěním a klientům se tvrdilo, že toto je ten druhý a třetí pilíř, který jim zajistí slušný život v penzi.
Nějak takovým reformám už nevěřím. Nedokážu zodpovědně říci, že bych dnes do něčeho takového šla.
Jsem sama za sebe opravdu ráda, že jsem v důchodě. Upřímně je mi líto generací, které mají důchod před sebou a zvláště mladým lidem. Na důchody bylo peněz dost a nemělo se na ně sahat. Bohužel, toto pravidlo bylo porušeno a teď se k odpovědnosti za chyby politiků staví veřejnost. Souhlasím s tím, že by si každý měl nějakou finanční rezervu na stáří vytvořit. Ne vždy je to ale možné. Pokud jsou v naší republice skupiny obyvatel, které nepracují a nepracovaly a mohou pobírat již v produktivním věku důchod, tak je pochopitelné, že tyto peníze někde chybí. Stejné je to i s experty přes aukro a podobné případy „nezaměstnaných“, za něž platí pojistné stát, kteří si ale příjdou na finanční částky rovnající se průměrnému měsíčnímu platu jenom díky kšeftování na internetu.
Mám za to, že sociální politika by potřebovala moudřejší ošetření. Také by mělo i pro politiky platit, že jsou složky státního rozpočtu, na něž se sahat nesmí a nesáhne.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Důvod – prostředky, které budete mít na konci roku 2012 v penzijním připojištění u některého z fondů, budou po spuštění reformy automaticky převedeny do transformovaného fondu penzijní společnosti, která z jeho penzijního fondu v rámci reformy možná vznikne. Být ke konci roku v penzijním fondu – mít penzijní připojištění nyní, nebo si jej sjednat nejpozději do 30. 11. 2012 – bude jediným způsobem, jak se půjde do transformovaného fondu dostat. V prosinci 2012 již smlouvy k penzijnímu připojištění uzavírat nebude možné a od 1. 1. 2013 již půjde vstoupit pouze do nových (účastnických) fondů třetího pilíře, do transformovaných již nikoli.

ad Drap: s paní jsme penzijního připojištění využili již před drahnými léty a naspořené penízky ve vhodný okamžik inkasovali. Poté už coby důchodci a
více méně pouze tzv. jako třešinku na dortě jsme znovu začali – spíše jen z legrace měsíčně spořit každý po jedné stovce neboť stát nám k ní vždy přidává padesátikorunu. Lepší investici těžko hledat.
Od nového roku sice nejmenší úložka bude činit tři stovečky a k tomu MF tuším přisype za měsíc jen devadesát korun, ale pokud správně počítám stále v pětiletém cyklu získám k této investici ročně 30% a možná ještě nějaký úrok.
Podotýkám, že toto je „potěšení“ pouze pro starouny.
Naše děti by měly spořit už od třiceti let a to čím více, tím lépe – patnáct stovek měsíčně na osobu je minimum. Jen probůh nechť dobře vyberou formu a fondy, protože zde jejich vklady nemusejí být ze zákona pojištěny.
Doplňuji:
Když čtu příspěvky zdejších účastníků, musím se zcela logicky ptát, kdeže jsem se vlastně ocitl. Nejsem snad ve společnosti bláznivých dědků, již zletilých jedinců, kteří si však nevidí ani na špičku nosu, nebo uprostřed hejna křepčících adolescentů jejichž myšlenky jsou zatím neuspořádané, ale časem snad uzrají?
Jen doufám, že zdejší majorita nepřijala zvyklosti romské menšiny, která má ke své škodě geneticky zakodováno nemyslet na budoucnost. Nebo snad jen proto zde řada účasníků na jaře zahodí zimníky, ihned v první dekádě probendí svůj měsíční příjem a hlásí se k heslu „po nás potopa“!
Asi jsem předpojatý a hluboce se mýlím. Ale přece, vždyť i moje rodina za komoušů prožila období, kdy jsem měli rozpočítánu denní útratu za základní potraviny a někdy se museli opřít o pomoc bližních.
Tehdy ovšem byla běžná úcta ke starším a fakt, že rodina je základ státu a v ní spočívá síla celé, byť občas klopýtající společnosti!!

Upravil/a: dudu

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?aramah, anonym Nahlásit


Avatar uživatele
terry

Určitě ne. Systém ve mně nevzbuzuje důvěru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Orange

Ne, udělat to může jen blbec. Lidé neví co bude zítra, ale plánují na 60 let dopředu. Prostě je to totální hovadina, škoda, že málo kdo umí uvažovat racionálně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
samicek333

Ne, k čemu, vždyď 21.12.2012 je konec světa, takže to není potřeba.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

S koncem světa sice nepopčítám, ale už mi to nestojí za to.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Wang

Ano.
Je tu garance, že alespoň o vložené peníze nemohu přijít.
Státní příspěvek při spoření alespoň min. částky 300,– Kč měsíčně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek