Avatar uživatele
surikata001

Kdy se jedná o podjatost soudce?

Dobrý ( v nejbližší době prý předposlední ) slunečný den, měla bych takovou otázku ohledně soudů. Jedni naši rodinní příslušníci měli soud. My jsme jim říkali, že se odvolávají na pitomosti. Předvedli tam, co předvedli, naštvali soudce a pobavili všechny přítomné svou hloupostí. Teď se chtějí odvolávat na to, že soudce na ně mluvil arogantně a na prostistranu velice mile. A že je jasné, že jsou „domluvení“. Myslíte si, že můžou mít šanci? Podle mě akorát zase vyhodí peníze za právníka a upřímně, já být při tom jejich minulém jednání soudcem, tak je možná hned vyhodím. A ne, že je poslouchám. 🙂

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Cenobita před 2772 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Namítat podjatost soudce samozřejmě můžou. V námitce musí být uvedeno v čem spatřují důvod jeho možné podjatosti a jak jejich tvrzení může být prokázáno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Cenobita

Podjatost nespočívá v tom, jestli na někoho soudce mluví mile či nemile, to je stejně subjektivní hodnocení. Podstata podjatosti je ve vztazích, pokud má soudce příbuzenský nebo přátelský vztah s některou ze stran, pak je podjatý jinak ne. To co předvádějí oni příbuzní je spíše hra na sympatie a antipatie, ty nejsou předmětem podjatosti. Mě osobně není sympatický žádný soudce a to ještě neznamená, že je podjatý vůči mě.

Upravil/a: Cenobita

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cechacek

Budou sponzorovat advokáta, ten bude slibovat úspěch a po prohře sdělí, lituji nepovedlo se

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Margarita

Podjatost soudce lze prokázat jen vyjímečně. Tento vztah musí být skutečně dán, např. pouhý pocit vlastní podjatosti soudce nestačí, vždy musí být zjištěn objektivní důvod, proč lze v daném případě o jeho nepodjatosti pochybovat. Podjatost nemusí vyplývat jen z toho, že soudce může být rozhodnutím ve věci osobně dotčen na svých právech, ale také tehdy, když zde nemá přímý právní zájem a jeho vztah k ní je faktického rázu, např. jestliže veřejně projevoval své vyhraněné názory na danou konkrétní věc.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek