Avatar uživatele
annas

Kdy se k nám dostal turecký med a jakým způsobem?

Při četbě otázky o koupi tureckého medu mě tato otázka napadla. Snad jsem se dívala do modré lišty dobře – našla jsem dotazy jen na složení medu.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? vagra, elektrikář, iceT, chudst, tom004, anonym, fcoop, anonym před 4626 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Upřímně,je mi úplně jedno,jestli ta otázka byla,nebo nebyla.Ale,našel jsem,docela svérázné vysvětlení.:)

Turecký med je tradiční tvrdá (až kamenná) cukrovinka původem kupodivu z Turecka.

Již dlouhá staletí se vedou mezi cukráři ve zbytku Evropy i světa spory, kde, jak a hlavně z čeho se turecký med vyrábí. Jisti jsou si jenom tím, že je to zatraceně tvrdé cukrové něco. Vědecký tým Necyklopedie však vyzkoumal mnohem víc!

Zdroj: http://necyklo­pedie.wikia.com/wi­ki/Tureck%C3%BD_med

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
fcoop

Za původem tureckého medu se musíme vypravit až do pravěku. Tehdy bylo dnes vyprahlé Turecko úrodnou oblastí pokrytou svěžími luhy a háji plnými rozkvetlých květin. Ty byly samozřejmě opylovány tehdejším hmyzem. Jen pro zajímavost z těchto opylovačů uvádíme například vosu šavlozubou a pravčelu tureckou. Úctyhodným rozměrům těchto živočichů odpovídala velikost jejich úlů.

Časem se však (podobně jako v případě vzniku uhlí) tyto obrovské úly plné sladkého medu propadly do bažin (každý přece ví, že v pravěku byla bažina na každém kroku). Bez vzduchu a za přítomnosti tepla vznikajícího tlením dávných přesliček a podobných stromových útvarů, med zkameněl.

Čas plynul a na zemi se objevil člověk. Brzy si všiml, že stěny některých hlubokých jeskyní jsou tvořeny jakousi, sice velice tvrdou, ale sladkou hmotou. Okamžitě začala těžba, bylo totiž mnohem snazší vlézt do jeskyně a kusem pazourku (později krumpáčem) udloubnout kousek zkamenělého cukru, než celý den hledat po lese plody nějakého ovocného stromu, jejichž sladkost se s nově objeveným tureckým medem nedala vůbec srovnávat. Netrvalo dlouho a na světě se objevily první hlubinné doly na turecký med.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek