Avatar uživatele
MichaelOffic

Kdy se poprvé dostalo nějaké naše rádiové vysílání z planety Země slyšitelné i ve vzdálenějším vesmíru?

Vím že radio je na světě docela dlouho, ale chtěl bych vědět kdy bylo poprvé tak silné, že by šlo slyšet i světelné roky od naší planety? Díky za odpověď.

Kepler- Tak, aby jej nějaký střední přijímač jako na naší zemi, zachytil.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Kepler, aliendrone před 2289 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Odpoveď byla označena jako užitečná

Hm, co je to „střední“ rádiový přijímač? Myslíš něco jako rádio v domácím kinu? V tom případě by NIKDY žádné vysílání nebylo zachyceno. Takový přijímač nemá dostatečnou citlivost. K něčemu takovému potřebuješ speciální přijímače s hluboce podchlazenými obvody (nejlépe chlazené tekutým heliem) už jen k separaci vlastního tepelného šumu. Navíc – standardní používaný rádiový signál nemá vhodné frekvence (DV – VKV) pro cestování vesmírem, bude silně interferovat s rušením, které je v tomto frekvenčním pásmu značně silné.
Útlum bude tedy mnohem větší, než přirozený, který zmiňuje Kepler, co klesá se čtvercem vzdálenosti.

První podle mne rozumný signál byl vyslán z Areciba v roce 1974 – vysílač s výkonem 1 MW (porovnej s běžně používanými radioprdítky s výkonem několika kW), směrová parbolická anténa s průměrem lehce přes 300m, frekvence 2380 MHz, namířen na kulovou hvězdokupu M13, vzdálenost cca 25 000 ly. Ne že bych dnes čekal, že se někdy někdo ozve, ale to víš, tenkrát bylo plno nadšenců, SETI bylo ješte CETI a vůbec to byla jiná doba. ;) :)

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?MichaelOffic Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Na to se nedá jednoznačně odpovědět, rozhlasové vysílání se začalo rozvíjet asi tak před 100 lety, takže první relace jsou už 100 sv. let daleko. Jenže intenzita signálu rychle klesá se čtvercem vzdálenosti (nebo se třetí mocninou?), až splyne s kosmickým rádiovým šumem. Záleží jen na tom, jak citlivý by byl hypotetický přijímač.

Střední přijímač by nic nezachytil a nějaký GIGA vysílač na Zemi by jen trochu prodloužil dosah, nic víc.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek