Avatar uživatele
annas

Kdy vznikla grafologie? Které osobnosti se jí zabývaly? Kde se dnes používá?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym, quentos, anonym, vagra, gagaga před 4846 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Vznik grafologie se klade na samý počátek vzniku písma. O něm bezpečně víme, že na začátku jeho vývoje byl obraz. Trvalo tisíce let, než se z obrazu stal znak a ze znaku písmo, jak je známe dnes. Kde přesně vzniklo, nevíme. Badatelé usuzují na prasemitskou abecedu, kterou do Řecka přinesli Féničané.
První pravidla, jak si v takové práci počínat, spatřila světlo světa roku 1609 v Paříži. Autorem byl Francois Demelle. O pár let později italský lékař, profesor Camilo Baldo, vydal pojednání „O tom, jak lze z listu poznati pisatelovu přirozenost a povahu“.
Název „graphologia“ pro výklad písma použil poprvé Michon. (řecky: grafein – psáti a logos – nauka) Vytvořil i systém klasifikace písmových znaků. Každá písmová význačnost byla podle něho souvztažná s určitou povahovou vlastností pisatele.
Grafologové vycházeli z toho, že dospělý, normální, zdravý člověk píše popudem větným. Myslí tedy na obsah, nikoliv na formu. Jeho psací akt je tudíž automatický a probíhá pod prahem vědomí. Tím dává nahlédnout do hlubších vrstev bytosti.
Dnes se běžně používá v soudnictví,např. k usvědčení pachatele.

Zdroj: http://ld.joha­nesville.net/his­torie/04-historie-grafologie

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
BEAES

Prvním významným průkopníkem grafologie v Čechách byl Josef A. Karas.
Grafologie analyzuje mnoho znaků písma, které si normálně při jejich psaní neuvědomujeme. Velikost nebo sklon jsou nejnápadnější charakteristiky, ale nejsou jediné. Znaky písma rozdělujeme na tzv. komplexní – dojmové (k jejichž určení je třeba více zkušeností) a měřítelné – popsatelné (jejich určení je jednoznačnější). Každý znak písma je v grafologii spojován s určitým okruhem psychologických významů, sám však nemůže být jednoznačným důkazem o nějaké konkrétní vlastnosti. (Na tomto zjednodušujícím přístupu jsou založeny tzv. „grafologické slabikáře.“) Kvalitní grafologický rozbor vychází z analýzy všech písemných znaků a jejich závěrečné syntézy.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Gra­fologie

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Mam dojem,ze je to rozbor pisma,psychologie pisma a pouziva se v kriminalisti­ce,u soudu a i na vlastni zadost.Jsou na to odbornici.O o­sobmostech moc nevim.

Doplňuji:
ulet-osobnostech

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek