Avatar uživatele
JájsemRaibek

Kdy vznikla hudba a mohl si třeba neandrtálec při práci broukat nějakou melodii?

Nebo když šel třeba na lov, mohl si pískat nějakou melodii?

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? led, annas, johana 56, ivzez, Drap, orestez před 2209 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpověď na původ zpěvu najdete v archivu

1. Co vzniklo dříve, řeč nebo zpěv a k čemu zpěv původně sloužil?

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-vzniklo-drive-rec-nebo-zpev-a-k-cemu-zpev-puvodne-slouzil

2. Doplním kdy a jak vznikla hudba

„První hudba vznikala už v době prehistorické a kvůli tomu nemůžeme přesně určit místo, ale byly to nejspíše oblasti Mezopotámie, Egypta, Číny a Indie. První inspirace byly samozřejmě v přírodě, kdy se lidé měli pokoušet napodobit různé zvuky. Hudba měla také vznikat součastně s řečí. Řeč byla užita k vyjádření představy a hudba zase k vyjádření citů. O vzniku hudby se tradovalo (a traduje) mnoho mýtů. Například, že sbor lesních duchů ji učí pocestné. V Arábii údajně měla vzniknout, když nějaký pohaněč velbloudů spadnul ze svého velblouda a při nárazu na zem vydal nějaký zvuk. V Číně měl hudbě zase učit nějaký bájný pták. V Egyptě se hudba nazývala Hy. Vědci se snažili rekonstruovat pravěkou hudbu podle nástěnných maleb, Zřejmě zněla podobně jako hudba některých afrických kmenů. U nás jsou významným centrem prehistorické hudby Dolní Věstonice na Jižní Moravě. Nejstarší hudební nástroje se nazývají lury, byly nalezeny ve Skandinávii a dalo se na ně zahrát až 24 tónů. Nástroje se vyráběly z různých kamenů, kostí, střev, rostlin a dalších věcí, které kolem sebe našli. Zpívali hlavně kolektivní zpěvy a to při různých obřadech nebo rituálech“

lolikuh
https://www.stu­duju.cz/latka-1612

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Při lovu si asi nebroukal, musel být tichý jako myška. Ale když si nakopl palec vznikl styl Led Zeppelin.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Vznik umenia maľby, hudobné nástroje, razbárstvo sa pripisuje cromagnonskému človeku z obdobia paleolitu (staršia doba kamenná), ktorý vlastne chudáka neumeleckého neadertálca vytlačil z jeho doterajších (spravnejšie asi dovtedajších) pokusov o prežitie a vývoj v človeka dneška.
Podľa archeologických nálezov kostenej píštaly si zrejme mohol hudobne nadaný jedinec cromagnonec pobrukovať jednoduchú melódiu pri maľovaní loveckých výjavov, viď jaskyňa Altamira https://sk.wi­kipedia.org/wi­ki/Altamira_(jas­ky%C5%88a) alebo vyrezávaní Věstonickej Venuše.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Hudba pravděpodobně vznikla téměř 1.600.000 let před neandrtálci, počátky hudby (vokální) se přisuzují homo ergaster (https://upload­.wikimedia.or­g/wikipedia/com­mons/thumb/d/d1/Ho­mo_splitter_%28de­utsch%29.png/814px-Homo_splitter_%28de­utsch%29.png ), u něhož se před cca 2 milióny let (mj. díky změně stravy a vzpřímené chůzi) vytvořily anatomické podmínky umožňující diferencovaný zpěv.

Homo ergaster (německy):
https://de.wi­kipedia.org/wi­ki/Homo_ergas­ter

Dejiny hudby (německy):
https://de.wi­kipedia.org/wi­ki/Geschichte_der_­Musik
_____

Podle mne hudba existuje „odjakživa“ → od okamžiku,
kdy první člověk promluvil, respektive vydal první zvuk.
__

Zajímavá otázka, díky, Raibeku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nikdo nepamatuje a žádný záznam o vzniku hudby neni. Lze však předpokládat že už i v době neandrtálců byly známy melodie a popěvky a zřejmě se i hojně využívaly.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Měl kolem sebe ptáky, zvířata, a kvůli lovu se musel naučit rozeznávat různé zvuky a odchylky. To byly přirozené zvuky. Zkoušel je napodobovat. A výsledek vidíme dneska.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

ivzez, zaujímavá informácia, ale myslím že treba robiť rozdiel medzi vedomou, vedome tvorenou a nevedomou, aj keď prirodzenou hudbou a pocitovým spevom.
Určite ste si všimli ľudí, ktorí si pobrukujú akési melodické zvuky, bez toho aby si ich uvedomovali, bez hľadania melódie a zámeru, niekedy aj falošne v zmysle našich predstáv o krásnej melódii. Je to akési citové uvoľnenie tlaku vnútornej energie, podľa môjho názoru, aj keď nie z vedeckého pohľadu. Ale či je to možné považovať za spev, aj mačka vo chvíľach pohody pradie „melódiu“ a pes občas jemne mení farbu svojho „spevu“ o speve opíc sa popísalo už mnoho strán a nakrútilo veľa filmov, ale či je to možné považovať naozaj za spev nášho ľudského ponímania? Myslím, že prechod od vydávania melodických zvukov po vedomý zámerný spev človeka v praveku trval podobne ako prechod náhodnej myšlienky po ucelené a vedomé myslenie človeka. Ale môžem sa mýliť vo svojom zastaralom pravekom myslení, pocitoch poznania hudby a mnohí naozajstní znalci histórie hudby a spevu moje laické tvrdenie hravo vyvrátia.

před 2208 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Já bych to přece jen viděla spíše svázáno s anatomickými změnami, které vedly ke zvětšení prostoru pro dech, tvorbu zvuku i resonanci.

Člověk podle mne hned zpočátku vědomě napodoval zvuky
kolem sebe, využíval materiály, které měl po ruce, …

Že se jeho vědomosti a cit postupně rozvíjely, je jasné. My si dnes
pod hudbou představujeme něco jiného, propracovanějšího, ale já za hudbu považuji jakýkoliv hudební projev.

Vezměte si třeba několikaměsíční dítě.
Ještě nemluví ani nechodí, ale cit pro hudbu už dokáže projevit pobrukováním, rytmickým pohybem, … a podobně tomu podle mne bylo i s počátky hudby před těmi ± 2.000.000 let.

před 2208 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Prirodzene bez anatomických zmien by sa hlas a vyjadrovacie schopnosti človeka ďaleko nedostali. Ale iné je napodobňovanie zvukov a iné je tvorba nových zvukov, hudby, reči, spevu

před 2208 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

I interpretace je hudba,
nejen tvorba nových skladeb, písní, …

před 2208 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek