Avatar uživatele
annas

Kdy vznikly první novoročenky? Kdy se první přání k novému roku objevilo u nás?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? anonym, BEAES, vagra, iceT, Radak před 4860 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

První přání k novému roku vymysleli staří Egypťané, kteří tento druh gratulace spojovali s posvátným broukem pro štěstí – skarabem. Jak vyplývá z archeologických vykopávek, neobdarovávali se pouze tímto živým či preparovaným broukem, ale také vyrobeným ze zlata nebo z drahého kamene, zejména z tyrkysu.
Tištěné novoročenky se poprvé objevily v 60. le- tech 18. století.
V Čechách se ve vyšších kruzích blahopřálo k novému roku pouze osobně. Když se začaly návštěvy stávat neúnosnými, zavedl hrabě Karel Chotek z Chotkova novinku. V roce 1827 si u pražské malířské školy Josefa Berglera objednal blahopřejní lístky. Říkávalo se jim také omluvenky, výtěžky byly mnohdy použity na podporu chudých. V pozdějších letech se na novoročenkách objevila dvě francouzská slova: pour féliciter (pro štěstí) a letopočet.

Zdroj: vybráno z-http://www.stra­tegie.cz/scrip­ts/detail.php?id=42662

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
BEAES

Přání všeho dobrého do nového roku provází lidstvo již celá staletí a tak i historie novoročenek je velmi pestrá. Vysledovat předchůdce dnešních novoročenek je prakticky nemožné. Laskavému čtenáři přesto nabízíme několik více či méně důvěryhodných zpráv, zaručených informací a nepodložených fám o vzniku novoročenek. Vždyť přeci na každém šprochu je pravdy trochu …

První latinská novoročenka byla vytištěna v Praze roku 1605. Později se novoročenky objevují stále častěji. Z 18. století pocházejí novoročenky, které sběratelé řadí k nejcennějším. Vynálezcem populárního přání Pour Féliciter na českých (zpravidla německy psaných) novoročenkách je pak hrabě Chotek z Chotkova a Vojnína. Místo aby podle zavedených zvyklostí přijímal k novému roku zdvořilostní návštěvy, začal rozesílat na počátku 19. století blahopřejné lístky. Říkalo se jim omluvenky a zdobil je hezký obrázek. Zdání světovosti vytvořil hrabě doplněním textu přáním ve francouzštině, jazyku diplomatů, šlechty, vzdělanců a vůbec všech lepších lidí. Samozřejmě netušil, že PF či péefko v Čechách rychle zdomácní a stane se populárním textem a současně i označením pro všechna novoroční přání.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek