Avatar uživatele
Larissa

Kdyby mi dneska jel vlak ve dvě, měla bych být uvnitř až ve tři, nebo už v jednu?

A platí to o všech dopravních spojích? (letadla, autobusy, …)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? mosoj, Kepler před 2954 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Vlak bude mít hodinu zpoždění. Odjezd má ve 2:00 a taky ze stanice odjede ve 2:00, bohužel posunem času se stane, že odjede ve 3:00 SELČ.
http://www.no­vinky.cz/ekono­mika/398576-prechod-na-letni-cas-zpozdi-v-nedeli-o-hodinu-nocni-vlaky.html

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Alesh

Tak v tomto případě není co řešit, pokud se teda bavíme dneska ve dvě v noci, tak bys normálně šla na 2:00 a ve chvíli nástupu by sis přeřídili hodiny na 3:00. A vlastně by hned nabral hodinu zpoždění. Naštěstí se toto týká v podstatě jen pár spojů především vlaků a zkrátka „ono se to nakonec srovná“. 😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

No, to je docela zajímavá otázka. Pokud je odjezd stanoven na 2:00, je to nultý začátek nového času. Takže by měl patřit k tomu dosavadnímu času. Připadá mi to stejné, jako když se velkolepě slavil Silvestr 2000 jako vstup do 21. století, ačkoliv to byl jen poslední rok století 20. Ale možná nemám pravdu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Kvůli změně času nabere v neděli po druhé hodině ráno 14 vlaků šedesátiminutová zpoždění. Zpoždění se týkají výhradně nočních dálkových spojů, regionální vlaky vyjíždějí až po čtvrté hodině ráno a změna času se tak na jejich jízdě neprojeví.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé v letech 1915 a 1916, vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v roce 1979 za ropné krize. Do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců, od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců, tedy do konce října.

Mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž v minulých letech opakovaně řekl, že změna času zřejmě nemá žádný žádný vliv na spotřebu elektřiny.

Existují četné snahy letní čas zrušit. Loni v říjnu například senátor Petr Šilar představil petici, kterou hodlá vyzvat český parlament, aby se zasadil za zrušení střídání letního a zimního času.

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví také loni v říjnu uvedli, že změna času je pro lidské tělo nepřirozená. Podle nich se tím rozbíjí vnitřní sehraný biorytmus. To u citlivějších jedinců provází únava, ospalost a dezorientace, jež vedou ke krizovým situacím. Vyrovnat se se změnou dá tělu zabrat, může to trvat i více než týden.

Američtí vědci pak předloni uveřejnili studii, podle níž den po zavedení letního času se o 25 procent zvyšuje počet srdečních záchvatů. Po přechodu na zimní čas jich naopak prakticky stejným poměrem ubylo. Studie ale také uvedla, že s jistotou příčiny růstu či poklesu infarktů po změnách času nemůže určit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek