Avatar uživatele
dgfdgf

Kdyby měly dvě tělesa vedle sebe stejnou gravitaci a já byl přesně mezi nima, tak bych se vznášel?

Kdyby měly velkou gravitaci, mohly by mě i roztrhnout, že?

Zajímavá 0 před 2432 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Teoreticky bys byl v gravitačním centru a ani by ses nehnul. Pokud by ta tělesa obíhající kolem tebe byla dostatečně hmotná, roztrhla by tě jako hada vlivem slapových sil.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

nacházel by ses v místě kterému se říká Lagrangeův bod nebo také librační centrum, bylo by hloupé abych tu jen opisoval co jiní už napsali jinde takže tady je odkaz na bližší informace https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Libra%C4%8Dn%C­3%AD_centrum

V lagrangeově bodě tě gravitační síly neroztrhají, čím blíže jsi tomuto bodu tím méně na tebe gravitační síly obou těles působí až se navzájem vyruší. Nejsi totiž dostatečně velký na to aby i pokud roztáhneš ruce na konečky prstů jedné ruky působila tolik odlišná síla jako na konečky prstů druhé ruky, neexistuje tedy síla která by tě v lagrangeově bodě mohla roztrhnout.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Ge0rge se mýlí ohledně „neroztrhání se“. Přesně jak popisuje Kapler, pokud by tělesa měla DOSTATEČNOU hmotnost (tzn že by byl strmý velmi gradient gravipole – typicky např. v blízkosti těsně obíhajících kolapsarů (a dnes víme, že existují a dokonce nakonec splynou), klidně by na tebe mohly slapové síly mít takový vliv, že např. jedno oko by bylo přitahováno k jednomu zatímco druhé k druhému kolapsaru třeba silou několika tisíců Newtonů. Uvaž, že my rozdíl v přitahování chodidel a hlavy ve směšném pozemském tíhovém zrychlení (cca 9,81m/s2) necítíme, úplně jinak to je u tělesa s tíhovým zrychlením 250 000 000 0­00 m/s2 – rozšmelcovalo by tě to na molekuly a atomy.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

setrvání v Lagrangeově bodě ale není tak jednoduché. Dvě tělesa která na sebe působí gravitačními silami by do sebe narazila pokud neměla takovou rychlost a směr která jim umožňují kolem sebe rotovat na oběžných drahách. Pokud by rozdíl jejich hmotností byl výrazný pak bys protisměrný pohyb většího telesa skoro nezaregistroval, pokud by měly stejnou hmotnost pak by kolem sebe museli kroušit jako tančící pár a ty bys musel zajistit aby tě jejich pohyb nevychýlil z lagrangeova bodu protože jejich gravitační síly tě v něm rozhodně neudrží a jakmile bod opustíš pak tě samozřejmě přitáhne síla jen jednoho z nich …

před 2430 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek