Avatar uživatele
Zvědavý

Kdyby někdo odtud odešel do zahraničí s maturitním vysvědčením získaným zde, jak tam hodnotili jeho vzdělání?

Zajímala by je tam „listina“ v jazyce kterému oni nerozumí ? A stejně tak výuční list. Chci zkusit říct: zajímá je tam vzdělání imigranta ? (pokud není vysokoškolské) ? díky

No úplně konkrétně by mě zajímala Austrálie či Nový Zéland

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Cenobita před 2786 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Třeba v Anglii.

„Uznání české kvalifikace často záleží na konkrétním zaměstanavateli. Ucházíte-li se např. o zaměstnání, které vyžaduje NVQ, kdežto vy máte vystudované gymnázium a VŠ, zaměstnavatel by vám měl vaše vzdělání uznat, poněvaďž vysokoškolský diplom je vyšším stupněm.“

Jsou třeba další doklady, překlad atd.
http://www.lochnes­ka.cz/naric-ceska-kvalifikace-univerzita-anglie
--

Moje známá odešla do Anglie, sehnala si práci v recepci hotelu. Neměla s sebou žádné vysvědčení, matka jí zařizovala překlad atd., maturitu na obchodní akademii ji uznali.

V Německu se maturita i titul uznávají, mají podobný systém školství.

Německé instituce, které o uznání rozhodují, často chtějí od žadatele nebo přímo od českého ministerstva školství ověřit některé informace. Více v odkazu
http://stehovani-zahranici.cz/uznava-se-v-nemecku-ceske-studium/
--

V tomto odkazu na pravé straně jsou uvedené i další země. Pokud vás některá konkrétně zajímá, rozklikněte si odkaz.

Záleží na tom, které imigranty máte na mysli. Současní

„Německo bude muset investovat do vzdělání přicházejících běženců, protože mnozí z nich nejsou dostatečně kvalifikovaní pro práci v zemi. Sdělil to Gabriel Felbermayr z mnichovského ekonomického institutu Ifo. Doporučuje také snížit celostátní minimální mzdu, aby kvůli příchodu imigrantů nerostla v zemi nezaměstnanost.
Běženci jsou sice mladí a většinu z nich tvoří muži, přesto je jasné, že jsou špatně připraveni pro německý pracovní trh. Kromě kurzů němčiny bude nutné investovat i do jejich odborného vzdělání, což Německu způsobí dodatečné náklady,“ uvedl analytik mnichovského institutu."
atd.
http://www.ty­den.cz/rubriky/zah­ranici/evropa/a­nalfabeti-malo-vs-nemci-musi-investovat-do-vzdelani-bezencu_356442.html

Samozejmě že se vzdělání prověřuje kvůli zaměstnání.
Uprchlíci mají někdy problém najít práci i kvůli nedostatečné znalosti němčiny.

Další běženci nemají dostatečnou kvalifikaci, protože obory, které vystudovali, mají v zemi původu nižší standardy než v Evropské unii a Německo jejich vzdělání nepovažuje za rovnocenné atd.

Více na: http://zpravy­.e15.cz/zahra­nicni/ekonomi­ka/v-nemecku-naslo-praci-17-tisic-migrantu-dalsim-brani-zakony-i-vzdelani-1234764#utm_me­dium=selfpromo&ut­m_source=e15&ut­m_campaign=co­pylink

Ještě k dodatečnému doplnění otázky. Škoda, že jste Austrálii a Nový Zéland neuvedl hned, nemusela jsem ostatní země vyhledávat.

Nový Zeland – „Mezi ČR a NZ není uzavřena dohoda o vzájemném uznávání vzdělání.“

"Austrálie – kromě financí je dalším důvodem nepřítomnosti Čechů na středních školách v Austrálii i jazyková bariéra a pak také problémy s uznáváním maturity složené v Čechách. Tzn., že platí i pro zaměstnání.

http://www.uci­telskenoviny.cz/?ar­chiv&clanek=5030
http://novyze­land.info/stu­dium-na-univerzite/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Zvědavý Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Cenobita

V zahraničí se naše středoškolské vzdělání neuznává (jen některé státy je uznávají jako Slovensko apod.) je potřeba udělat rozdílové zkoušky, muselo by se to řešit případ od případu ne obecně.

Některé vysokoškolské tituly a vzdělání je v zahraničí uznáváno, ale je to také případ od případu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Takový dokument (maturitní vysvědčení, výuční list, diplom) musí být přeložen soudním překladatelem do jazyka dané země a to i za předpokladu, že by úředník původní jazyk ovládal. Úřední dokument musí být v úředním jazyce země, kde se jím prokazujete.
Hodnocení váhy vzdělání ale záleží i na dalších okolnostech. Některé země si navzájem uznávají maturity, v jiných případech nikoliv. Někde musíte i s maturitním vysvědčením v ruce projít rozdílovými zkouškami, abyste potvrdil, že vaše znalosti jsou na úrovni maturantů v dané zemi. Totéž platí o vysokoškolských diplomech, kde ale větší roli než země původu hraje prestiž univerzity.
Stejně tak jako u nás má každý zaměstnavatel i jinde své vlastní podmínky. Někdo vezme každého, kdo řekne, že tu maturitu má a jiný chce ten papír (spolu s úředním překladem) vidět. U některých řemesel je to pochopitelné i u výučních listů a potvrzení praxe. Těžko může někdo dělat např. elektrikáře a spousty dalších povolání, pokud se neprokáže vzděláním nebo praxí v oboru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Dcera bydlí v Austrálii v Perthu a i když má českou maturitu, tak jí není uznána.Pro ně je to jako vychození základní školy, takže si doplňuje vzdělání dálkovým studiem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Ad Cenobita,

nemáte docela pravdu s uznáváním vysvědčení.

před 2786 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek