Avatar uživatele
dgfdgf

Kdyby stát natiskl víc peněz, aby zaplatil dluhy, tak by pocházely všechny problémy z toho, že by se zmenšil kurs CZK?

Původní dotaz
Kdyby si stát natiskl víc peněz aby zaplatil dluhy, tak všechny problémy by pocházeli z toho, že…

…by se zmenšil kurs Český koruny?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? sesednizkola, Danina65 před 2456 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Psychotic

Všechny ne, ale většina ano – prudké snížení hodnoty měny by způsobilo řetězovou reakci, která by taky mohla položit naši ekonomiku.

Ale jak říkám, ne všechny problémy. Jeden z dalších problémů by bylo, že po takovém vykroucení se z dluhu by nám snížili tzv. credit rating – každá další půjčka by byla s daleko většími úroky, protože bychom měli reputaci neplatičů.

Upravil/a: Psychotic

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
autacek

První Vaše mylná doměnka je, že snad peníze musí mít tištěnou podobu, ty tištěné dnes tvoří jen zlomek celkového množství peněz.

Druhá Vaše mylná doměnka tkví v tom, že peníze vydává stát. Ne, o tyto se stará ČNB a stát si je za úrok, pokud jich nemá dost, půjčuje. Je to sice skoro takové házení peněz z pravé kapsy do levé, ale ve finále z toho má ČNB zisk a stát další ztrátu.

Zkráceně pak je v zájmu státu přiměřená míra inflace, neb ta hypoteticky pomáhá státu dluhy splácet a oddálit pád, na druhou stranu nutno říct, že se to nedaří (splácet dluhy a mít vyrovnaný rozpočet) ani těm nejsilnějším ekonomikám (najděte si třeba téma jako státní dluh USA), kdy ty slabší státy jednoho dne zbankrotují, případně vyhlásí měnovou reformu, jiné začnou válčit, přijde hyperinflace, apod.

V konečném důsledku to tedy vždy odnese obyčejný člověk, ať již na znehodnocení celoživotních úspor, až po prázdné regály, či ztrátu míru a bezpečí, kdy nezbývá než doufat, že to počká, až my tu nebudeme.

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

https://www.pe­nize.cz/slovnik/de­valvace
To je devalvace měny, devalvací si od státních dluhů mnoho nepomůžete.
Toto řešení se jevilo p. Klausovi „ideální“ pro Řecko, pokud by již nemělo (zrušilo) euro…
Když je stát soběstačný, nezáviský na dovozu, žije se obyvatelům země lépe
(uleví se jim od bídy). Pro turisty je takový stát levnou destinací, ale místní mají zahraniční dovolené drahé/nedostupné.
Movití musí sáhnout mnohem hlouběji do kapsy (při pobytu v zahraničí, při nákupu jachet, aut apod.), místní nevytáhnou paty za hranice, ale doma je jim „dobře“.
Za vyvezené zboží jsou tučné zisky 😁

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek