Avatar uživatele
dmatejek777

Kdyby ztroskotal Titanic v dnešní době, přišla by pomoc dříve? Zachránilo by se víc lidí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3656 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Kdyby je hypotetická otázka, která nemá význam. Kdyby měli na Titanicu radar a kdyby znali aktuální polohu ledovce, tak by k neštěstí asi nedošlo. Kdyby přesto ztroskotali, tak by se díky současné komunikační technice o katastrofě mohlo dozvědět více lodí, kdyby byly dostatečně blízko a kdyby byly rychlejší než Carpathia, mohly by možná zachránit více lidí. Část zachráněných zemřela až později na následky podchlazení, kdyby je pomocí vrtulníku rychle dopravili do nemocnice, mohli přežít.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Pokud by se ztroskotání stejné lodi odehrálo ve stejných podmínkách (a za stejných rozhodnutí kapitána), velmi pravděpodobně by zachráněných bylo +/- stejně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Kdepak. Podívej na to ztracené letadlo, hledají ho veškerou dostupnou technikou a prd!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Těžko říci, ale když si uvědomíme, že v dnešní době se jako první dá zachránit kapitán a nemá kdo řídit záchranné akce, tak pasažéři nemají šanci. ☹

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Všetko je o človeku. Zlyhala schopnosť človeka na zodpovednom mieste predvídať a rýchle rozhodovať. Kapitán Titaniku podľahol všeobecnej vízii o „nepotopiteľnosti Titaniku“, podcenil varovanie pred ľadovcami, v snahe získať cenu za rýchlosť.
V dnešnej dobe, ako vidno z posledných prevrátení osobných lodí (Estónsko, Taliansko, Korea), napriek vyspelej technike, stroskotáva ako prvý človek, ktorá zodpovedá za bezpečnosť cestujúcich. Vo väčšine prípadoch uteká medzi prvými.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pepa25

Hodně hypotetická otázka, hlavně proto, že Titanik by vypadal jinak. Na jednu stranu jsou přísnější bezpečnostní předpisy a lepší komunikační nástroje (GPS, …), na druhou stranu někam se dostat a zachraňovat je omezené fyzikou …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Titanic ztroskotal proto, a je k tomu několik důvodů. Některé byly ve filmu.
Snaha překonat plavbu za co nejkratší dobu, silná motivace. Nebraly se informace o ledových krách, které byly na cestě. Málo záchraných člunů – loď je nepotopitelná.
Titanic se potopil v Atlantiku, ale kapitán Schettino dokázal potopit Concordiu někde u Itálie a zahynulo 30 lidí, korejský kapitán něco podobného. Lodě jsou vybaveny radary, neměly by se dostat k sobě blíže, než je určitá vzdálenosti, a přece se lodi potápějí. Je to asi v lidech.
Tak si představme, že vyplouvá dnes Titanic a vrazí do ledovce, začne se potápět a volá o pomoc. Může ho slyšet více lodí, letadel, vrtulníků – více radistů na palubě, více frekvencí. Na lodi je málo záchraných člunů a loď se potopí do dvou hodin.
Nejbližší pomoc přišla až za 4 hodiny. Dnes jsou sice vrtulníky, letadla, která se mohou dostat velmi rychle kamkoliv, možná by kolem bylo více lodí, které by mohly doplout na pomoc, Potopil se trajekt Estonia v Baltickém moři a nikoho ani nestačili zavolat.
Odpověď – Kdyby kapitán poslouchal informace o situaci na moři a šlo mu o bezpečnost, nemuselo k nehodě dojít. Když se ale kapitán probere až v okamžiku, kdy je v lodi velká díra a loď se začne potápět, je na záchranu obvykle pozdě.
Pokud by se pomoc dostavila hodinu po kolizi na loď a bylo vše dobře zorganizované, hodně lidí by se pravděpodobně zachránilo. Ale to je kdyby a nezapomínejme, že v této situaci bude hrát roli panika, a ta udělá často větší škodu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek