Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kdykoliv ráno chci spustit PC, tak mi nenaběhne obraz

Zdravím!

Mám takový zvláštní problém s mým PC a byl bych moc rád, kdyby mi tu jej někdo pomohl vyřešit.

Kdykoliv ráno chci spustit PC, tak mi nenaběhne obraz. Po zapnutí se roztočí větráky (pravděpodobně grafické karty) na plné otáčky, následuje dlouhé pípnutí (jako že není něco s hardwarem v pořádku) a obraz nikde. Přitom je ale znát, že operační systém naběhne, neboť se chvíli nato z reproduktorů ozve uvítací znělka Windows. Monitor je však stále jen v pohotovostním režimu, jako kdyby vůbec nedostal impulz k zapnutí (kontrolka svítí oranžově - když je zapnutý, rozsvítí se modře). Takže abych to shrnul - počítač normálně naběhne do Windows, ale bez obrazu.

Když to zkusím restartovat, tak to má stejný výsledek. Jediné řešení, jak docílit spuštění PC i s obrazem, je ten, že nechám nejprve PC běžet bez obrazu tak cca 20 - 30 minut. Pak ho vypnu a hned znovu zapnu, přičemž větráky už neběhnou normální rychlostí, následuje krátké pípnutí a PC naběhne zcela v pořádku. Během dne se pak už žádný problém nevyskytne - vše funguje jak má. Až do doby, než večer PC klasicky vypnu a ráno zase nastane stejný problém...

Mám Intel Core 2 Duo 3,16Ghz, 8Gb RAM a grafickou kartu Gigabyte GTX580 (Super Over Clock). Podotýkám, že grafická karta je poměrně nová - nebudou to ani dva roky. A tyhle problémy mám už asi měsíc. Windows je nedávno nově nainstalovaný. Zkoušel jsem překontrolovat všechny kabely i komponenty v PC, jestli někde není něco uvolněného - zkoušel jsem i čištění od prachu. Ale nic nepomohlo...

Setkal se tu někdy někdo s podobným problémem? Případně napadá vás nějaké řešení? Všechno ukazuje na problém s grafickou kartou, ale to se mi moc nezdá, protože jinak funguje bez problémů.

Děkuji za případné odpovědi :-)
Změna předmětu, původně: Záhadný problém s PC (Kurt)

Předmět Autor Datum
Ten nadpis jste vymyslel sám? Možná špatná VGA, spíše však slabý zdroj.
Kurt 24.06.2013 11:09
Kurt
Nevěděl, co tam v rychlosti nadepsat... :D Jak říkám, problém nastává tehdy, kdy je PC delší dobu v…
Najlvin 24.06.2013 11:22
Najlvin
prezradis znacku zdroja?
hoppus (nereg.) 24.06.2013 11:44
hoppus (nereg.)
Jasně. Je to Seasonic SS-750HT Active PFC F3 a měl by mít 750W.
Najlvin 24.06.2013 11:54
Najlvin
Zkontroluj baterku CMOS, jestli má alespoň 3V (voltmetrem, ne tím, co ukazuje počítač) a prohlédni k…
Pytlík 24.06.2013 12:57
Pytlík
Uf, obávám se, že na to jsem trochu amatér. Voltmetr nemám. A ty kondenzátory - nevím, kde je hledat…
Najlvin 24.06.2013 13:05
Najlvin
Taková baterka může mít výdrž - 5 let, 10 let, záleží na kvalitě. Pochopitelně, dnes, když se všechn… poslední
Pytlík 24.06.2013 13:22
Pytlík
Zkus jiný monitor + datový kabel - karta/monitor.
M-Pol 24.06.2013 11:59
M-Pol
Bohužel tuto možnost nemá, ale monitorem by to být nemělo.
Najlvin 24.06.2013 12:56
Najlvin
Ještě mě napadá - na grafické kartě je speciální tlačítko Xtreme, která přepíná Bios karty ( http://…
Najlvin 24.06.2013 12:59
Najlvin

Nevěděl, co tam v rychlosti nadepsat... :D

Jak říkám, problém nastává tehdy, kdy je PC delší dobu vypnuté. ALe jinak funguje normálně - žádné problémy s výkonem, žádné pády - prostě nic. Zdroj by měl být silný dost - kupoval jsem ho s tou grafickou kartou, protože ten původní byl slabý. Fakt je to taková záhada. Říkám si, že kdyby bylo něco v nepořádku s grafickou kartou, tak by se to přece muselo projevovat i během dne... :-/

Uf, obávám se, že na to jsem trochu amatér. Voltmetr nemám. A ty kondenzátory - nevím, kde je hledat. Ale jestli je to to co myslím, tak vypadají normálně. Ale s tou baterkou mě to už taky napadlo. Jak taková baterka PC dlouho vydrží? Možná by stálo za to ji vyměnit.

Taková baterka může mít výdrž - 5 let, 10 let, záleží na kvalitě. Pochopitelně, dnes, když se všechno vyrábí v Číně, tak ta výdrž může být podstatně nižší (on se též nedá vyloučit zvýšený odběr obvodů RTC vlivem nějaké poruchy). Rozhodně asi bude rychlejší baterku vyměnit rovnou (stojí cca 20 Kč a má označeni CR2032), než shánět voltmetr. Pozor ale na nahodilý zkrat a nebrat do holých prstů (zbytky potu mohou způsobovat zvýšené samovybíjení).
Na ty kondenzátory bude asi lepší si pozvat někoho zkušenějšího, než sáhodlouze vysvětlovat o co jde. Možná by také šlo tady vyhledávat články s textem "nafouklé kondenzátory" - občas tam bývají i fotky.

Ještě mě napadá - na grafické kartě je speciální tlačítko Xtreme, která přepíná Bios karty ( http://www.guru3d.com/miraserver/images/2011/gtx58 0-soc/IMG_4239.jpg ) Nejsem si teď jistý, zda má být stisknuté či nikoliv a zda to třeba nějak nemůže ovlivňovat můj problém. Když je stisknuté, na kartě svítí modrá kontrolka. Myslím, že to tak bylo od začátku. Pokud to vypnu, svíti kontrolka červeně. Máte s tím někdo zkušnosti, jak by to pro běžné užívání mělo být nastavené?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru