Avatar uživatele
Michal Kole

Když budu studovat po 26. roku života vysokou školu a nebudu si platit sociálko to asi budu mít menší důchod ?

Už teď platí, že doba studia po 18 roce života se již nepočítá do odpracovaných let.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4386 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lucijej

To nejspíš ano. Naprostá většina studentů to řeší tak, že při škole pracuje na částečný úvazek a t, co napracují, tak si sociálko stejně neplatí, protože současní třicátníci už beztak starobní důchod mít nebudou, ikdyby platili jak mourovatí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Michale, ono je třeba mít věštecké schopnosti, aby člověk mohl uvažovat, co se zde stane za 30 nebo za 40 let.
Obecně lze dnes říci pouze to, že studium po 26. roce života bude mít pro Vás jako následek pouze délku odpracovaných let. Ta se Vám o roky studia přirozeně zkrátí.
Důchod se vypočítává z příjmů za poslední pracovní období v délce určené zákonem, třeba za posledních 15 nebo 20 let. Co bude do budoucna platit, nemůže dnes nikdo předvídat. Taková Sibyla se ještě nenarodila, aby vlezla do hlavy našich politiků.
Z toho, co jsem zde uvedla, vyplývá tedy to, že pokud budete mít za důchodově hodnocená léta vysoký příjem, vůbec nemusíte na výši důchodu pocítit to, zda jste studoval do 25 nebo 35 let.
Navíc je tu otázka, jak se nám politická garnitura výhledově o důchody postará. Jak se stará ta současná, to už je na defenestraci. Je pravděpodobné, že starat se o důchody s výhledem dalších dekád zůstane pouze filozofickou, ale nikoliv praktickou otázkou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek