Avatar uživatele
annas

Když děti potřebují peníze, rozumí pojmům Má dáti/Dal tak dobře, že je nezaměňují za výrazy Dá máti/Dal otec?

  1. Je nutností mluvit s dětmi o penězích?
  2. Kdy a jak začít dávat dětem peníze, buď na jednotlivé nákupy, nebo jako kapesné? Kolik jim dávat peněz atd.?

“Mladým se zdá, že peníze jsou to nejdůležitější v životě. Když zestárnou, vědí to jistě”. Oscar Wilde
Obrázek
https://pixaba­y.com/cs/kl%C­3%A1vesnice-kredit-spole%C4%8Dnost-veden%C3%AD-992915/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? dudu, vagra, johana 56, Drap, gagaga, wendyX, independent před 2292 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odpoveď byla označena jako užitečná

V každém případě je nutné s dětmi mluvit o penězích, o jejich hodnotě a nakládání s nimi.
Kdy dávat peníze dětem asi nelze jednoznačně stanovit, záleží i na vyspělosti a podobně. Osobně jsem u svých dětí měl takový model: od druhé třídy dostávali pravidelně vždy na začátku měsíce kapesné. K tomu jim přibyla občas nějak koruna od prarodičů a podobně. Kapesné bylo pouze jejich pro jejich potřebu. Šli ze školy, chtěly zmrzlinu, musely zvážit, zda na to mají, či ne.Obdobně se omezily i sladkosti při nákupech z rodinného rozpočtu. Z kapesného si kupovaly věci pro sebe, dárky na Vánoce a podobně. Pokud toužily po něčem, dost často jsme dělali dohodu, podle toho, jak jsem to považoval za nutné, jsme se vždy dohodli, že na konkrétní věc přispěji třeba 50 %, až si 50 % našetří sami. Výše byla různá, od nuly po 95 %. Později jim k tomu přibyla i možnost haléřového přivýdělku. Obdobně to pokračovalo i po skončení ZŠ. Tam se samozřejmě částka zvyšovala. Vzniklo při tom spousta příběhů a zajímavostí. Výsledek byl takový, že se přirozeně naučily hospodařit s penězi a znát jejich hodnotu. Vede se to s nimi celý i dospělý život. Vždy mají přede spočítané, co je a co neni možné. Pokud vím, tak nikdy neměly žádné vážné finanční problémy.
Kolik dávat dětem? Nelze jednoznačně odpovědět, záleží na věku a na finančních možnostech rodiny. U prvňáčka cca 100 Kč. Na střední škole bude částka třeba i několikatisícová, podle toho, co dítě platí. Pokud si platí třeba všechno jídlo, cestovné, osobní potřeby a bydlení na internátě nebo kolejích.
Setkávám se často s cizími dětmi. Některé děti mají, na co si vzpomenou, rodiče dají na cokoli a mají i dostatek peněz na běžnou útratu. Ti si většinou nedokáží vážit ničeho. I tam vidím, že děti, které mají pravidelnou částku pro své potřeby, že rozvažují, plánují a dovedou si více cenit hodnoty peněz i věcí.

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Děti hodnotě peněz moc nerozumí, ale měly by se k tomu vychovávat. Menší kapesné úměrné věku není na škodu. Koupil jsem vnučce pěknou kasičku, tak snad i to pomůže.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Naše vnoučky už odrostly, nyní studují na vysokých školách, ale korunky mají ještě raději než coby děti. Obecně jsem však u jejich vrstevníků zaznamenal zajímavý trend a sice, že většina z nich při studiu někde pracuje na poloviční úvazek. Díky tomu si např. naše starší pradcera loni takto přivydělala přes sedmdesát tisíc čistého. Někteří z nich dokonce uvažují zda nejít pracovat naplno a přejít na systém dálkového studia. Jestliže to zvládnou, pak klobou dolů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Pojmy „Má dáti/Dal“ už vycházejí z módy, dnes stačí trvat na „Dá sociálka“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Souhlasím s tím, že s dětmi je potřeba mluvit o penězích a vštěpovat jim do hlavy nějaké základy fungování ekonomiky. Jenže kdo to udělá, když řada dospělých moc neví, jak peníze fungují? Tak to je potom těžké, že? Naše děti jsou s penězi ve styku tak nějak od mala. Stačí k tomu malá peněženka , kde mají peníze, které dostanou třeba za narozeniny. 🙂 No a pak je to na nich, s čím vyrukují. Když si na to našetří, tak ať to mají.

Nový příspěvek