Avatar uživatele
anonym

Když je u uzenin/šunky uvedeno bez alergenů, tak to znamená, že to je s jistotou i bez lepku?

Nebo musí být bez alergenů a bez lepku tak jako tady? http://www.ka­loricketabulky­.cz/dusena-sunka-vyberova-bez-alergenu-a-lepku/

Všimněte si, že to píšou dohromady. Právě jednu takovou „bez alergenu“ jím a je mi zle a pěkně mě řeže ve střevu. Ptal jsem se, protože potřebuju mít jistou. Jsem naivní debil a měl jsem si vyžádat dokumentaci k uzeninám, jež je povinnou výbavou. Dneska lidem prodají i lano, když jim řeknete, že to máte na oběšení.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, Kepler před 2803 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Jelikož je lepek alergen (jednička), mělo by tomu logicky tak být. Ale dneska si člověk nemůže být jist ničím – a zejména ne u výrobců a zpracovatelů potravin, nacpou do všeho kdeco, jen aby měli zisky.
Když šunku, tak od řezníka a zeptat se ho osobně…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Pokud je na obalu uvedeno „bez alergenů“, mělo by tomu tak být. Lepek je alergen. Někteří výrobci uvádějí na svých stránkách, že celý jejich sortiment neobsahuje lepek (viz odkaz). Nejlépe je ještě kupovat šunku nejvyšší jakosti, s co nejvyšším podílem masa. Třeba Prantlova šunka nejvyšší jakosti je kvalitní. Také Chodurova šunka n.j. je dobrá. 🙂

http://www.jan­prantl.cz/#ut­m_source=firmy­.cz&utm_medium=ppd&ut­m_campaign=fir­my.cz-12753895
http://www.cho­dura.cz/produk­ty/bezlepkove-vyrobky/#i249

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pixma

Pokud je také uvedeno, že je vyrobena ze 100% masa, je i bez lepku. Jen je takovou šunku těžko sehnat, snad jen u soukromého řezníka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

V názvu je přímo uvedeno „bez alergenů a lepku“, tudíž by tam neměl být lepek v žádném případě. Uvést, že je něco bez lepku, pokud by tam bylo více než bezpečné množství, je dokonce postižitelné.

Pokud ale výrobce píše jen „bez alergenů“, moc důvery by to ve mne nevyvolalo. Ony ba tam skutečně být neměly, tím spíše ne lepek, ale v takovém případě bych si na Vašem místě přečetla raději složení (v masně ho musí mít i pro krájené uzeniny).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Nuk nuk

Apropos, pokud znáte výrobce, můžete si složení a množství lepku zjistit v databázi bezlepkových potravin.

před 2803 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek