Avatar uživatele
dgfdgf

Když jsou obrázky na flashce nebo na webu, tak časem ztrácej kvalitu? Proč? To platí i pro písničky a videa?

Kde je teda mám mít?

Zajímavá 0 před 2486 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Quimby

Neztrácí kvalitu.
Ale je pravda, že flashka není permanentní úložiště – časem, po letech je možné, že se uložené soubory poškodily neboť flash pamět pomalu zapomíná.
Věci na netu nejsou „na“ netu, ale jsou někde uložené, takže záleží jak jsou uložené. Ale kvalitu neztrácí, spíše mohlo při uložení dojít ke kompresi, která může kvalitu jendorázově snížit – snížením rozlišení, uložením v JPG, zmenší bitrate apod.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

V žádném případě to takto není pravda.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Kvalitu ztrácet nemohou, jsou v „digitální podobě“ a pokud je neupravuješ kompresí, případně komprimací, pak se jejich kvalita nemění. Ale v případě, že dojde k poškození záznamového media (CD, DVD, flash, SD karty, interní paměti, ext.HD) mechanicky, nebo elektronicky, kdy dojde k narušení souvislosti „zápisu“, pak už jsou většinou ztraceny.
Na mechanické poškození jsou nejcitlivější CD a DVD, a HD.
Toto se ale netýká starých nahrávek videozáznamů na videorekordérech (VHS, SVHS), nebo hudby na magnetofonových a kazetových páscích, kde nešlo o digitální „zápis“, ale o záznam analogový – magnetický, u něhož se kvalita opravdu postupem času zhoršuje. Proto je vhodné tyto záznamy, pokud jsou ještě dobré a jde o jejich trvalejší zachování, „zgrabovat“ je do digitální formy a uložit je na kvalitní záznamové medium v digitální podobě.
Co se týče trvanlivého uložení, je vždy potřeba důležité soubory (fotky, videa, důležité dokumentace a pod.) zálohovat na více místech (počítač, ext.HD, flash, SD karta), případně na více shodných médiích. Pokud nejsou zálohována, můžeš o ně snadno přijít a bývá to někdy velká škoda.

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Já jsem si zatím ničeho takového v praxi nevšiml, ale může docházet k tomu, o čem píše Quimby. Zatím mě to netrápí, ty záznamy mě stejně přežijou 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MichaelOffic

Možná monitor/displej na mobilu za čas ztrácí kvalitu barev. Jinak pokud nějaká stránka převede obrázek na nižší rozlišení, nebo jako youtube převede video na jiný formát, tak se nediv.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek