Avatar uživatele
thenormalist

Když mi někdo posílá výhružné e-maily, můžu ho nějak obvinit a kam až bych to mohl dotáhnout? ( teřba až k soudu? )

Doplňuji:
Mě se to ted nestalo, ale docela mě to zajmá. A jaký trest by mohl mýt. (dopis třeba o pomlouvání firmy nebo tak něco)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 3764 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Ano, určitě. Je třeba podat trestní oznámení. Pokud ho neznáš, tak na neznámého pachatele.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Alesh

Předáš policii a hotovo. Záleží na stupni vyhrožování, jestli ti někdo napíše, že ti dá pár facek, těžko to lze brát jako výhrůžku. Pokud ti slibuje „nehodu“ či dokonce smrt, bude mít problém. Jen si dej bacha, jestli máš sám čisté svědomí. 😉 Jestli zkrátka na tebe nemůže taky něco vytáhnout.
Za výhrůžky může jít až „sedět“, ale pokud je zatím netrestaný a o nic dalšího se nepokusí, viděl bych to jako laik spíš na podmínku či jen nějakou pokutu, to by ti ale spíš řekl právník nebo něco málo i ti policajti. Spíš si dej bacha, aby sis nenadělal víc problémů než máš teď, ne vše je dobré eskalovat, chce to chladnou hlavu, zkus mu dát šanci, aby toho nechal, jestli mi rozumíš.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Také jde takovou situaci dotáhnout až do blázince. Je dobré obtěžování nepřeceňovat, ale ještě horší je ho podceňovat. Někomu nepomůže šance, aby přestal blbnout a potřebuje důkladně klepnout přes prsty. Každopádně je třeba obrátit se na PČR a podat trestní oznámení na pachatele (bez ohledu na to, zda je známý nebo neznámý). Policie už si podle obsahu e-mailů provede přesnou kvalifikaci činu, o který se v konkrétním případě jedná a věc prošetří. Dojde-li policie k závěru, že se jedná o trestní záležitost, postoupí případ soudu, v opačném případě bude věc postoupena jako občansko právní záležitost příslušnému odboru úřadu. Takže trestem může být pokuta, domluva, peněžitý trest nebo trest odnětí svobody podle závažnosti činu a rozhodnutí soudu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek