Avatar uživatele
Rokio

Když mám TP kartu, znamená to, že jsem těžce postižený?

Zkratka TP znamená těžce postižený. Znamená to tedy, že jsem těžce postižený, i když v tělocviku podávám nadprůměrný výkon (poznámka: V porovnání s mými spolužáky) a mám průměrnou inteligenci (poznámka: Podle IQ testu, kterým jsem absolvoval u klinického psychologa)?

Zajímavá 0 před 2457 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Odpoveď byla označena jako užitečná

Kolegyně měla 2× v životě epileptický záchvat, byla držitelem karty TP, vlastnila řidičský průkaz a byla ohromná čiperka. .

„1. „TP“ (průkaz TP) má osoba se středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra. Středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna samostatné pohyblivosti v domácím prostředí, v exteriéru je schopna chůze se sníženým dosahem a má problémy při chůzi okolo překážek a na nerovném terénu. Středně těžkým funkčním postižením orientace se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna spolehlivé orientace v domácím prostředí a zhoršenou schopnost orientace má jen v exteriéru.“

Ano, osoba s kartou TP je OZP s těžkým postižením. Máte nárok na :
"vyhrazené místo k sedění v MHD, autobusových a vlakových spojích, kromě míst vázaných na konkrétní místenku.
Držiteli průkazu TP nevzniká nárok na žádnou slevu z ceny jízdného a při jízdě v MHD tedy musí mít k tomuto průkazu zakoupenou a označenou jízdenku dle platného tarifu či zóny. Jinak má revizor při kontrole jízdenek právo vypsat pokutu na místě, a to až 1500 Kč.

Dále má právo přednosti např. při projednávání osobních záležitostí na úřadech, pokud čekání ve frontě představuje nutnost dlouhého stání.

Majitel/ka tohoto typu výhod nemá nárok na parkovací průkaz pro zdravotně postižené. Nesmí tedy ani stát nebo parkovat na místech vyhrazených pro vozíčkáře – invalidy. Naopak je povinen/a hradit dálniční mýto, a to v plné výši.
Pokud není osobou invalidní v některém stupni nebo OZZ, nemá držitel/ka nárok na žádné slevy na dani nebo bonusy."

Ale to všechno víte… ;)
http://www.po­hyblivost.cz/co-je-to-karta-prukaz-tp-ztp-a-ztpp.php
http://www.pe­cujdoma.cz/le­gislativa/chys­ta-se/narok-na-prukaz-tp-ztp-ztp-p-od-1-1-2014-navrh/

Upravil/a: da ny

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quizzi

Zkratka TP znamená tělesně postižený, nikoli těžce postižený.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek