Avatar uživatele
NikkiD

Když mě neprávem zadrží security v obchodě, dá se to považovat za poškození pověsti?

Berte to s nadsázkou. Jen jsem tak přemýšlela, kolikrát jsem neprávem pípala nebo mi bylo nahlíženo do příručního zavazadla. Každý se s tím určitě někdy setkal a každý ví, jak je nepříjemné, když na vás kolemjdoucí koukají jako na zloděje. Kdybych byla opravdu „rapl“ a chtěla se s nimi soudit za poškození pověsti, urážku na cti, je tu nějaká pravděpodobnost úspěchu?
Doplňuji:
U toho pípání bych jen doplnila, že jsem tím myslela ten obchod, kde mi neodpípli „tu věc“, která pípala.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? suaeda, bolak před 3882 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ratava

Brát „pípání“ jako urážku na cti? Oni nemůžou za to, jakým způsobem na vás kolemjdoucí koukají a co si z jejich pohledů přeberete vy. Jejich prací je hlídat prodejnu proti možným krádežím a svou tašku jim ukazujete dobrovolně…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Předpokládám, že dokud budou jednat slušně, tak se žalobou nemáte šanci. Slušně znamená hezky požádat o spolupráci, požadat o možnost nahlédnutí do tašky (nemusíte vyhovět), požádat o počkání do příjezdu státní policie (myslím, že na základě podezření z krádeže mají právo vás zadržet). Pokud začnou tropit scény a někam vás hned tahat, zde už je to za hranou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dědapetr

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí odmítnul dovolání zákazníka, který při průchodu bezpečnostním detekčním rámem byl zadržen ochrankou obchodu. Bezpečnostní detekční rám ačkoliv nic neukradnul, vydal zvukový signál vyjadřující opak. Zadržení ochrankou a omezení osobní svobody, považoval zákazník za porušení svých osobnostních práv a rozhodnul se pro soudní spor pro ochranu svých práv.

Ochrana majetku
Soudy stanovili, že v daném případě nedošlo k neoprávněnému zásahu do osobnostních práv zákazníka a ochranka obchodu jednala v souladu se zákonem, kdy při podezření z krádeže omezila jeho osobní svobodu v souladu s trestním řádem, jak je uvedeno v naší tabulce „jak zákon káže“

http://www.fi­nance.cz/zpra­vy/finance/354029-ochranka-v-obchode-a-pripustnost-zadrzeni/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zzzzz

Pokud jim sama dovolíš nahlédnout do tvé tašky, tak máš smůlu, nic nespáchali. Pokud by ti ji kontrolovali bez tvého souhlasu, tak by se na tom snad žaloba postavit dala.

Každopádně, ty nemáš žádnou povinnost nechat se od nich kontrolovat. Pokud něco pípá, můžeš jít klidně dál, to je informace pro ně, ne pro tebe.

Pokud tě zadrží, můžeš vyčkat na polici a ta tě prohledá až po té, co tě ta ochranka obviní. Pokud u tebe nic nenajdou, dopustili se tím křivého obvinění a zde se dá zcela jistě postavit žaloba.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Kdyby ti z kabelky před lidma vyndavali třeba vroubkovaný kondomy nebo nějakou venerologickou mast, tak by tu jistá vyhlídka na úspěch byla, v jiným případě bys byla asejc bez šance. Takže pokud jim chceš dát za vyučenou a zesměšnit je za jejich neurvalé počínání, doporučuji takové věci pro jistotu příště sebou nosit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Pokud jsem slyšel tak strážný v obchodě má slušně požádat zákazníka u kterého je podezření, že něco ukradl (tj. to pípání). Má jej odvest stranou a zavolat jak zástupce obchodní organizace tak pokud je třeba tak později i policii. Zákazník má na vyžádání sám vyndat věci před strážným a zástupcem organizace.
Pokud zákazník nespolupracuje, tak jej strážný se zástupcem musí zadržet a vyčkat na policii.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Pípanie pípatka upozorní ochranku na pravdepodobnosť prenosu nezaplateného tovaru cez čidlo. Môžu byť 2 príčiny – 1 – krádež zákazníkom, alebo 2 – chyba pokladníka neodstránenie pípatka, alebo čipu
V takomto prípade je ochrankár povinný (preto tam stojí) požiadať zákaznika o ukázanie účtenky a tovaru (otvoriť tašku). V prípade, že chyba je na strane predajne, ochrankár sa slušne ospravedlní. Toto všetko sa deje tichým a nenápadným spôsobom.
Ak ochrankár vystupuje agresívne, narušuje súkromie a osobnosť zákazníka, má tento zákazník právo na sťažnosť…
Ak zákazník vystupuje agresívne na ochrankára, má tento právo zavolať hliadku polície na svoju ochranu.

Nedávno sme kúpili školskú tašku pre prváčika, bolo že to radosti… ale až do vstupu do ďalšieho obchodu. Pip Píp… začala taška vrieskať. Pokladnička kývla hlavou, nakúpte si a vráťte sa ku mne. Pri spoločnej kontrole sme (sväté trio – zákazníčka, pokladníčka, ochrankár) zistili: v pôvodnom obchode, odkiaľ taška bola, pri účtovaní neodopli to veľké protizlodejské čidlo… Zaujímavé na tom bolo, že u nich to zase nepípalo. Aj toto sa vám môže stať…
Doplňuji:
z čersvého doplnenia otázky vidím že opísaný prípad s taškou je podobný vášmu.
Pri všetkej slušnosti je lepšie zachovať kľud a nenápadnosť.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Podle paragrafu 76 trestního řádu má kdokoliv právo zadržet osobu při spáchání trestného činu nebo bezprostředně po něm. Takže pokud někoho ochranka chytí přímo při krádeži zboží, je to v pořádku, ale pokud se pokusí zadržet osobu poté, co nějaký přístroj u pokladny začne pípat, tak to není v souladu se zákonem.

Pípání bezpečnostního rámu neznaméná spáchání trestného činu, může se maximálně jednat o podezření ze spáchání trestného činu. Teoreticky si můžu do prodejny přinést v kapse čidlo, při odchodu budu pípat a přitom jsem nic neukradl. O zadržení osoby pouze podezřele z trestného není v daném paragrafu zmínka, právo zadržet takovou osobu má pouze policie, nikoliv nějaká ochranka obchodu. Ta může pouze slušně požádat o setrvání do příjezdu policie, jiné právo v tomto případě nemá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Reezo

nikdy by jsi to nevyhrála. Pokud by jsi jim řekla, že jim neukážeš obsah své tažky nebo kabelky, tak tě prostě zadrží zavolají policii a už se s tebou bavit dále nebudou 🙂 poškození pověsti by bylo, kdyby vás veřejně označili za zlodějku, nebo by se nelidsky chovali. pokud víš, že jsi nic neukradla, tak jim vyjdi vstříc ukaž jim, že se obávají zbytečně. Boj a odpor bere čas a peníze a nakonec to prohrajete 🙂

před 3882 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek