Avatar uživatele
Rokio

Když někdo o někom řekne, že má slepičí mozek, jedná se o pochvalu?

Je vědecky dokázáno, že slepice jsou mnohem více inteligentní, než se dříve tvrdilo. Neznamená to tedy, že se vlastně jedná o pochvalu?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga před 2450 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Brala jsem slepičí mozek jako určitou omezenost, ale změnila jsem názor.

Dostala jsem záběr z YU, v němž slepice hraje na piáno. Má označené klávesy, ale naučila se, jak je střídat a vyloudila melodii.

Takže máte pravdu.

„A tak nadávat někomu do slepičích mozků nakonec může být i lichocením“

"Drobnému chovnému ptáku lidé křivdí, když z něj dělají archetyp hlouposti. Odlišné osobnosti v rámci skupiny dokážou podle potřeb manévrovat či přechytračit soupeře, v některých případech lze dokonce sledovat machiavelistické sklony.

„Potvrdili jsme dokonce, že disponují dedukcí, která se u lidí vyvíjí zpravidla až po sedmém roku života,“ vysvětloval vedoucí projektu Lori Marino v odborném časopisu Anima Cognition. Výzkum prokázal, že slepice se v určité míře orientují i v matematice.

Trénovaná kuřata dokázala rozlišovat množství zrní a přizpůsobovat mu jednání. Vědci kuřata cvičili k vykonávání série úkonů, kur se v nich pak překvapivě snadno orientoval. Z výzkumu rovněž vyplynulo, že pták disponuje sebeovládáním, které mu ve výsledku zajistí lepší odměnu – v tomto případě v podobě objemnější dávky zrní.

Vědci se zaměřili rovněž na analýzu chování a komunikace: odhalili 24 zvukových signálů, jež pták používá. Souběžně s tím identifikovali několik druhů postojů, které v komunikaci sehrávají informační roli.

Stejně jako ostatní zvířata i kuřata velmi dobře vnímala časové intervaly a podle nich „předpokládala“ vývoj dalších událostí. "

http://e-svet.e15.cz/techni­ka/slepici-mozek-vubec-neni-hloupy-zjistili-vedci-1328213

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Neznamená, spíše naopak.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Myslím, že to pochvala nebude. Některé slepice totiž dokáží žít dokonce i bez mozku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

I kdyby byla slepice chytrá jako opice, tak to bude vždy hanlivé a pejorativní označení pro někoho, kdo není moc chytrý.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Záleží na velikosti a kvalitě mozku osoby o kterou se jedná

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lota

Ne. To nic nemění na tom, že slepice může být inteligentní. Člověk se povýšil na pána tvorstva, ale nejchytřejší rozhodně není. Už jenom proto, že žádný jiný tvor si dobrovolně neničí svůj domov (planetu).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek