Avatar uživatele
sesednizkola

Když někdo půjde na prohlídku nemovitosti, kterou ma nabráno vic realitek a víckrát s víc realitkama, co se stane?

Pujde tam v pondeli s Remaxem, v utery s Domem realit a ve stredu s Chirsem. I takovy lidi bohuzel jsou. Vsem podepisou protokol. Maji vsichni nasledne narok na provizi? Nejsem si jisty, ale ja myslim, ze pokud maji RK smlouvu s majitelem, tak maji narok pozadovat provizi, pokud je v podstate obejde a koupi to nakonec treba pres Duna house. Snadno tak muze dojit u slabsich jedincu po financni strance k dozivotnimu zadluzeni, ze?

No jiste, ale co kdyz to podepisu, jak pisu, treba 4 realitkam po sobe? Za predpokladu, ze je tam provize 300k, to tedy muze znamenat pro spoustu lidi dozivotni financni likvidaci. Ptam se na to, protoze jsem od kamarada, co ma realitku, takovy pripad slysel, a ne jeden. Nekteri lide by fakt meli odevzdat obcanku, jde-li o reality, tak se vetsina prodavajicich i kupujicich chova jako 5lete decko :D Bohuzel nikdy to nevedlo k prodeji a oba nevime, komu by presne dal soud za pravdu a jestli by vsem narok na provizi uznal.

Zajímavá 0 před 2994 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Má zkušenost je taková, že když se jdeš na byt s realitkou podívat, podepíšeš protokol včetně ujednání, že daný byt nebudeš kupovat jinak než jejich prostřednictvím. Chrání se tak právě před tím, že se pak domluvíš s majitelem a RK vyšachuješ…
(to ujednání bylo samozřejmě časově omezené)

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cukrar

Vy asi podepíšete doklad pro makléře, že tam s Vámi byl. Nikomu z toho nejde finanční plnění. Jen v případě, že určitá realitka, vždy po domluvě s vlastníkem provede blokaci nabídek, tak s Vámi sepíše smlouvu, vybere rezervační poplatek. V tom momentě se již nenabízí nemovitost, Vy máte dohodnutý čas na rozmyšlení. Když nechcete poplatek propadne a nabízí se dále. Když ano, tak tento polatek se často stává poplatek za zprostředkování koupě-pronájmu nemovitosti.
Takhle to praktikuji já, když nabízím přes několik realitek..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

To lejstro bylo jen o tom, že případnou koupi prohlíženého bytu budu řešit s danou RK. Pokud bych stejné lejstro podepsal s dalšími 5 RK, znamenalo by to pro mně že daný byt nemohu koupit. Pokud do toho přesto půjdu, tak jedině na dohodu se všemi, a nebo s vědomím, že se dopouštím podvodu.

Není pravda (jak píše Gecco v diskusi) že jsem si realitky neobjednal. Já si u nich objednal (dohodl) prohlídku bytu (službu), oni stanovili podmínky na které mohu nebo nemusím přistoupit (i když nejsem si jist, zda nám ty podmínky podrobně sdělili před návštěvou bytu)

Podmínku, že po návštěvě bytu je pro případnou koupi bytu nesmím obejít považuji za legitimní a pochopitelný. To by pak mohli dělat průvodcovskou smlouvu po všech nabízených nemovitostech zdarma a to by se asi nikomu nechtělo. Provize mají (alespoň ty slušnější) až z prodeje nemovitosti a pokud je pak všichni budou obcházet asi by pro RK bylo výhodnější podnikání zabalit.

před 2994 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cukrar

Dochy, jelikož často pracuji s realitkami, ujištuji Vás, že takto se nechovají realitky, se kterými spolupracuji já.
Již mnohokrát se stalo, že potencionální zájemce při prohlídce sdělil, že si to ještě rozmyslí. Podepsal jen papír, že s ním byla na prohlídce makléřka, aby měla kontrolu pro šéfa. Ani žádný doklad nechtěla, že je to on.
Občas se ale žadatel vrátí bez realitky, že když nebude muset platit realitce, bude mít na kauci a nájem, co já na to? Jinak že jde hledat něco jiného.
Takže sdělím realitce, bohužel, byt je již zadaný, vyndejte ho z nabídka.
Příště to vyjde s realitkou. Vše je o penězích.
Když má zájemce zapalatit realitce 10tis. + kauci 10tis+ nájem 10tis, aby mohl jít bydlet?

před 2994 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Dochy – ať se bavíme aspoň trochu konkrétně…
___
Já, potenciální zájemce o koupi nemovitosti, zareaguju na inzerát danou nemovitost nabízející.
Domluvím se s kontaktem (RK) na inzerátu a objednám si prohlídku.

  1. tím nevstupuju do žádného následného (kromě dohody o termínu prohlídky) smluvního vztahu s RK
  2. nijak nemusím řešit vztah RK a prodávajícího
  1. neřeším podmínky jejich smlouvy
  2. nezajímá mne výše provize
  3. je mi fuk, zda prodávající smlouvu s RK dodrží a provizi zaplatí
  4. žádná podmínka, že já nesmím RK „obejít“ neexistuje – obejít je nesmí ten, s kým RK uzavřela smlouvu

___
3. pokud bude RK mou prohlídku nějak podmiňovat, pak

  1. mi musí podmínky sdělit předem (zpětně mne nějaké podmínění nezajímá)
  2. upřímně, neumím si to představit – pro RK je prioritní dohodnout prodej, ne jej ztěžovat

před 2994 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Nemám zkušeností s RK zrovna moc… 3 – souhlas, nikdo vás nemůže po prohlídce nutit podepsat nějaký lejstro…
2d) pokud se nemýlím, pak smlouva prodávajícího s RK nemusí být exkluzivní a v tom případě prodávající může prodat i bez RK, nebo s konkurenční RK.
Jinak souhlas, dohoda RK s prodávajícím není nic o co by se kupující měl starat. Ale situace, kdy se na jeden byt půjdu postupně podívat s 5 RK a nakonec se dohodnu na přímém prodeji s prodávajícím mi zrovna férová nepřipadá..

před 2994 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Ad „fér“ – souhlasím…
😉

před 2992 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Sesedni z kola: Pokud daný případ nevedl k prodeji, pak není co řešit… Že se zájemce půjde na byt podívat a pak nekoupí je riziko podnikání… Stejně jako všechny služby typu „vypracování nabídky zdrama“ ať už jde o vybavení kuchyně, nová střecha či cokoli dalšího.

před 2994 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Já se přiznám, že té otázce nerozumím…
😉
Byl jsem jako zájemce o koupi na prohlídce několika (až mnoha) nemovitostí se zástupci několika RK – a nikdy jsem realitce, která daný prodej zprostředkovávala, žádný „protokol“ nepodepisoval – otázka vyplacení provize mne nikdy nezajímala – já si služby té RK neobjednal – tedy jí přímo nebudu ani nic platit (samozřejmě předpokládám, že si tuto provizi prodávající zahrne do prodejní ceny – ale to je ´jeho´ problém, mne nezajímá ani výše provize a ani podmínky jejího proplacení)…
___
Tedy – abych to upřesnil ke znění dotazu – i kdybych šel na prohlídku nemovitosti 5× v pěti dnes s pěti různými realitkami, nehodlám za tyto prohlídky nic platit – já si ty realitky neobjadnal, nemám s nimi žádnou smlouvu, netuším tedy, na základě čeho bych měl něco platit…
______
Pokud jde o prodávajícího – co si s RK, jejich služby poptává, ujedná – je jeho problémem…
___
Osobně považuju >90 % realitních makléřů za podvodníky…
😉

před 2994 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
sesednizkola

„Osobně považuju >90 % realitních makléřů za podvodníky…“

To znáš hodně realitních makléřů :) normální člověk za život nestihne poznat ani zlomek procenta počtu realitních makléřů i nemakléřů na to, aby o nich mohli říct, že jsou podvodníci :) Když jdeš na prohlídku, protokol se podepisuje před ní, i když ne všichni makléři protokol požadují. Když protokol podepíšeš, nemůžeš tu nemovitost koupit po nějaký čas bez RK, jinak tě realitka zažaluje a to si piš, že z placení provize se nevykroutíš. Když žádný protokol nepodepíšeš, na prohlídku tě nevezmou.

před 2759 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek