Avatar uživatele
bolak

Když někoho okradou na nádraží nebo ztratí peníze, jaké má možnosti, aby se dostal domů?

Možná už jsem se na to jednou ptal, nejsem si jistej… jde o tohle, když je někdo 200 km od bydliště a nemá peníze na to, jak se dostat domů, půjčí mu ČD na jízdenku? Nebo se může obrátit na policii a ty mu půjčej? Anebo ho poliši dovezou jako taxík?

Tak dík za rady… teda já to nemyslel kvůli sobě, mně šlo spíš o to, že… v podstatě pokaždý když jsem na nádraží a čekám v hale déle jak 20 minut, mě někdo podezřelého zjevu žádá o to, abych mu půjčil, a k tomu má připravenou vždy nějakou „důvěryhodnou“ historku, jako že ztratil peníze… nebo že ho někdo okrad… nebo že mu kikslo auto a potřebuje peníze. A já protože jsem starej dobrák, tak se vždycky nakonec ovládnu a nepošlu ho do prdele… a někdy, když za mnou vydrží lízt i 10 minut, tak mu nakonec nějaký ty peníze dám (posledně chtěl po mně jakejs takejs vožungr 20 korun na rohlík, a protože jsem měl starost, aby ho v tý pekárně nějak nevokradli, když po něm chtěli za rohlík 2 pětky, tak sem z batohu vytáhl rohlík, kterej už byl i namazanej… ale ten nechtěl, chtěl po mně i nadále 20 korun… na jinej rohlík… možná nechtěl namazanej, protože namazanej už byl on sám… nevím). Neberu to tak, že mě dotyčný napálil, ale spíš to považuju za dobrou investici… dám 5 korun a zbavím se ho… ale taky už mě to začíná celkem unavovat. Ty lidi musej bejt buď neskutečnný smolaři, protože je okrádaj na nádraží prakticky denně (hádám podle toho že jeden a ten samej už mě o peníze požádal letos 4×) anebo je to prostě baví a maj to jako zálibu či rozptýlení, každopádně u některých neznámých tváří si nemůžu bejt 100% jistej, jestli je fakt někdo ten den neokradl nebo neztratili peníze, a protože nikomu nechci křivdit, rád bych jim nabídl nějakou jinou alternativu (řešení), která by mě nic nestála a neměl bych kvůli ní ani špatné svědomí…

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, fcoop, redy, jirka F, eleonnore před 2708 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kapka

Vidím, že povědomí lidí není zrovna valné. No, taky jsem to nevěděla, dokud jsem nebyla na praxi na socialce – hmotné nouzi. Zde se tyhle případy legálně řeší. Je potřeba mít v ruce papír od policie. Pak máte nárok na jednorázovou pomoc v hmotné nouzi, dostanete peníze potřebné k přepravě domů.
Pokud by mě někdo okradl večer, kdy už by se to nedalo řešit, pravděpodobně bych vyhledala azylovy dům. Třeba matka s dětmi nebo těhotna žena má v naší společnosti 100% jistotu pomoci, jen si umět poradit. V azylovem domě pro matky s dětmi v nouzi je pro tyhle případy krizovy plán. Musí vas přijmout třeba o půlnoci a bez velkého ptani, co se stalo. I bez dokladu. To se vyřeší ráno. A i kdyby bylo plno. Je tam krizové lůžko. Poprosila bych policii, aby mě do nejbližšího azylaku dovezla.
Samozřejmě jsou azyly i pro muže a ženy bez dětí.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Z vlastnej skúsenosti viem, že Dráhy vám umožnia cestovať domov, pokiaľ máte platné doklady s podmienkou, že v danom termíne uhradite dĺžne cestovné. Na detaily (tie tu nebudem zverejňovať) sa opýtajte na železničnej stanici.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Policie taxislužbu neprovozuje a ČD se neživí půjčkami. V takovém případě máš několik možností. Zavolat nějakému známému ať pro tebe přijede, nebo přiveze peníze. Vydat se pěšky, nebo stopem. Pokusit se někoho přemluvit aby ti třeba i za nějakou zástavu půjčil. Jednou z posledních možností je zkusit žebrat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Požádej nějakou neziskovou organizaci,která dováží do Evropy různá individua z Afriky a Blízkého východu.Zaplatí ti cestu domů,nebo tě svezou domů autobusem třeba z Prahy do Brna.Nebude to pro ně problém,vždyť je to jen pár kilometrů a blízkým se má přeci pomáhat.;-)

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?JájsemRaibek Nahlásit

Avatar uživatele
Lgee

Bohužel, bude na nádraží muset zůstat až do smrti… :'(

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Ty uváděné možnosti asi nejsou možné (nevím to jistě), ale na policii bych se určitě obrátil, ti už budou vědět co a jak. Pak je tady ještě možnost požádat o pomoc někoho z příbuzných nebo přátel, třeba právě i prostřednictvím policie, pokud dotyčný přišel i o mobil.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Je tu ještě jedna nenapsaná možnost a to vím, ne z vlastní zkušenosti, ale jde to.
Nerad bych však zde psal návod pro případné zájemce.

před 2709 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Děkuju (–:

před 2709 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Můžete mi to poslat ve zprávě?

před 2709 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek