Avatar uživatele
zjentek

Bují mafie i v komunismu?

..a nebo je to čistě záležitost kapitalistickýho zřízení?
Jo vynechte čínskou mafii, v Číně není komunismus. Myslím pravej komunismus, jako byl u nás za Brežněva s Jakešem a jako maj teď v S. Koreji.

Zajímavá 0 před 2763 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Mafie vzkvétaly vždy a za každého režimu. Za komunismu to bylo dokonce státním zřízením. Prý jsme si byli rovní, ale někteří si byli rovnější. To byla ta rovnější elita.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Klaproth

Žádnej pravej komunismus u nás nikdy nebyl.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Mafie není závislá na režimu a státním zřízení. Nebo máte pocit, že ruská mafie a na ní navazující česká a slovenská větev vznikly ze dne na den? Naopak, komunistické režimy se nechávaly a nechávají mafií živit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MK44

Co s tím, pane kolego?

Kapitalistický je hospodářský systém. Ne že by hospodářský systém nesouvisel se státním zřízením a společenskými poměry, ale zřízení může být spíše demokratické nebo spíše popř. hodně diktaturní, může být rasistické, stavovské, kastovní apod., může to být republika, monarchie (volená, dědičná, parlamentní, konstituční, absolutistická), theokracie, tyranida a kdo ví, co ještě.

A co „pravej komunismus“? Opravdový komunismus ve smyslu společensko-ekonomického ideálu je utopie a i něco podobného ještě dlouho bude. Za Brežněva a Jakeše tady, naštěstí, nebylo to, co mají v S.Koreji. Takhle za Stalina a Gottwalda se to tomu přibližovalo spíš. A ta mafie? Jak byste označil vládnoucí strukturu od Kremlu přes ÚVKSČ po okresního tajemníka nebo člena závodního výboru, odpovědného pouze hierarchicky nadřízeným? Může to vybujet víc?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pixma

Pokud jde přirovnat k mafii veksláky, Chartu 77, různé spolky disidentů, tak určitě ano.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek