Avatar uživatele
Nik92

Když posílám peníze z účtu na jiný účet, peníze z mého účtu se odečtou okamžitě co platba odešlu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? flodur, johana 56, suaeda před 3864 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mapel

Pokud se jedná o internetbaking tak ano. Aspoň u většiny solidních bank. Možná má některá zpoždění a odečítá pladby v určitých časových intervalech. To se dělalo dříve. Dnes už snad ne.
Doplňuji:
Chtěl jsem odpovědět na námitku rigormortis, ale dochy to popsal přesně. Zúčtování jde cestou ČNB.

Upravil/a: Mapel

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Je to různé. Třeba mbank peníze odečítá v době kdy odesílá data do CNB. Do té doby más snížen disponabilní zůstatek, ale účetní zůstává původní
Doplňuji:
Rigomortis: špatně. U nás (ČR) fungují převody mezi bankami přes systém,který má pod palcem ČNB. První banka odešle data do ČNB, druhá banka data převezme. Navzájem přímo nekomunikují. Data přebíraji zpravidla v balícíh (dávkách) každá banka v jiný čas.

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
rigormortis

Mapel: špatně.
Peníze se nejdříve zablokují (pokud je tam máte), potom se pošle požadavek do druhé banky (dle čísla zadaného účtu příjemce…ve prospěch), potom druhá banka, která platbu přijimá odpoví…potom dochází k proluce mezi odesláním a konečným odepsáním peněz…to je doba po kterou dle zákona lze provádět platební proces (dle zákona jeden den…dle bank to jsou tři dny, ale to je na jiné vykládání).
Poznat to lze dle aktuálního a disponibilního zůstatku…jsou tam někdy rozdíly a to jsou právě ty blokace částek, které čekají na odeslání.
Doplňuji:
dochy: je tam kolem deseti kroků v komunikaci bank…trošku jsem to zjednodušil.
viz. zde http://www.sap­.com/cz/about/e­vents/2012/in­foday/pdf/S1_04_­Realizace%20roz­poctu-Proces_realiza­ce_plateb.pdf

ovšem to je už na další a jiné otázky.

Upravil/a: rigormortis

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
postcd

v rámci banky se většinou odečtou a pošlou hned
mezi bankami se obvykle odečtou a dají do nezaúčtovaných transakcí (v případě víkendu) odkud jde často ještě zrušit, jinak to chvíli trvá než se zaúčtuje (nejde vrátit/zrušit) ve všední dny mezi bankami.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

rigomortis:
Převod peněz z účtu na účet platebním příkazem a správa státní pokladny jsou dvě různé věci.
Postup pro převod peněz na účet jiné banky je popsán zde:
http://www.cnb­.cz/cs/plateb­ni_styk/certis/me­zibank_prevody_sche­ma.html
Banky nemají důvod spolu komunikovat. Vše jde přes CERTIS u kterého mají banky působící v ČR účet. Plátce dá příkaz bance, ta jej ověří a předá data CERTISu. CERTIS ověří, zda banka plátce má u něj dost prostředků a pokud ano, předá příkaz bance příjemce a oběma bankám aktualizuje jejich účty. Banka příjemce převezme data od CERTISu a připíše částku na účet příjemce. Od banky k bance přímo nejde nic, nemusí spolu mít vůbec žádný vztah ani žádný další kontakt kromě CERTISu.

před 3864 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek