Avatar uživatele
anonym

Když přijdeš mezi vrány, musíš krákat jako ony. Co toto přísloví znamená?

Souhlasíte s příslovím z vlastních zkušeností?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2763 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Na toto slovanské příslovi, které zachytil F. L. Čelakovský ve svém díle Mudrosloví národů slovanských, se můžeme dívat různě, i když se dnes už moc nepoužívá.

Expresívní význam slovesa krákat = povídat, zejména. nemoudře nebo naplano mluvit.

Význam se posunul, jak to platí u většiny úsloví, která vznikla v minulosti.

  1. Často se stává, že se při různých setkáních někteří baví o hloupostech, ať už jde o jakékoliv důvody. Mluví hloupě, unavují. Záleží na tom, kdo a zda vydrží „krákání“ poslouchat .
  2. Krákání vrány znamená, že vrána upozorňuje, „tady jsem“. Jde o jakési kontaktní volání. Takže někdo ve společnosti „kráká“, chce upoutat pozornost, zaujat, předvést se atd. Má hlavní slovo, ostatní jsou často znechuceni, buď se přizpůsobí, mlčí, nebo odejdou.

3 .Další význam – když cestujeme, měli bychom se přizpůsobit mravům, zvyklostem, tradici určitého společenství, abychom věděli, do čeho jdeme. Také při častém cestování si zdokonalíme jejich jazyk, který jsem se doma naučili. Čeština se nedá zpravidla využít.
Pokud nevyhovíme určitým požadavkům, raději zůstat doma.

4. Platí to samozřejmě i v politice. Člen určité strany musí vyhovovat názorům, programu strany, jednat podle jejích stanov atd. Někdy je to v souladu s jeho rozumem, možná i někdy proti srsti. Zde platí, čí chléb jíš, toho píseň zpívej.

5. V nejširším slova smyslu můžeme brát tak, že když někam vstoupíme, přijdeme, zůstaneme, je nutné seznámit se s pravidly a dodržovat je. Tedy „krákáme“ v souladu s nimi.

Pravidla, to nejsou jen zákony, ale i určité normy, které ovlivňují a určují naše chování. Důležitá jsou pravidla morální – chovat se slušně, neužívat ve společnosti vulgární a dvojsmyslné výrazy, nezneužívat postavení atd.

Takže v tomto případě považuji „krákání“ mezi vránami za nutné či žádoucí.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Cenobita

Toto přísloví o vranách se moc nepoužívá, prakticky se nevyskytuje, obdobné je: „Kdo chce s vlky žít, musí s nimi výt.“, kde jde o přijímání cizí kultury, byť i negativní.

viz kauza: Hitler je gentleman

Ferdinand Peroutka: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Kauza_Hitler_je_gen­tleman

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek