Avatar uživatele
štamgast

Když se kdysi dávno vymyslelo slovo knihovna, to tvůrcům nedošlo, že se ve slově skrývá výraz pro výkal?

Pak to evokuje, že to vzniklo spojením kniha+hovna…

Zajímavá 0 před 2793 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Ti, kteří tvořili slova, mysleli určitě jinak. Navíc slovo knihovna je spisovné. Označení pro výkaly je vulgarismus.

Slovo kniha není českého původu, dlouhá byla cesta, než se dostala k nám. Zatímco slovo pro lidské výkaly vzniklo přenesením od výkalů krávy.

Úvahy o vytvoření kulturního slova považuji za neadekvátní, spíš jako zábavu puberťáků.

"Slovo hovno je praslovanské – govno, které má původ se staroindickým guváti, uvádí V. Machek. J. Rejzek se přiklání k původu od slova hovado = kraví lejno.

Knihovna se původně nazývala ibliotéka ‘knihovna’. Přes lat. bibliothēca z ř. bibliothē̺kē z biblíon ‘kniha’ (:bible )athē̺kē ‘schránka, skříňka’.

Protože název připomíná bibli, bylo vytvořené nové slovo kniha, knihovna.

Psl. *kъniga je staré kulturní slovo přejaté nejspíš zvýchodu (ze stejného zdroje je zřejmě imaď.köny vtv.), přesné cesty převzetí ani poslední pramen však nejsou jisté.Jeden z možných výkladů vychází z asyrského kunukku ‘pečeť’ atd". Takže původ složitý.
Podle J. Rejzka a jeho Etymologického slovníku.

Takže knihovna není slovo složené, jak mylně předpokládáte, ale odvozené od slovesa (za)knihovat příponou – na. Tato přípona vyjadřuje uzavřené prostory, v nichž se něco děje.

Knih – ov – na. Takže se dá říct, že -ovna je rozšířená předpona, pokud vyjdeme od slovního základu.

Otázka je vložená v kategorii Jazyky, nikoliv Zábava, takže se domnívám, že není vhodné znevažovat původ tohoto slova. Buď vím, nebo nevím.

.

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra, fcoop Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Je fakt, že mi jako puberťákovi přišlo vtipné slovo rozdělit právě takovým způsobem. Ve školních domácích úlohách z češtiny jsem to aspoň jednou na konci řádku udělal. Myslel jsem si, že budu originální, ale udělali to tak stejně tak další 3 blbci. Ale nakonec to sranda byla, protože to souška učitelka na hodině komentovala.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Seznam.cz

Ti intouši, kteří neměli finanční prostředky k chození do kaváren a hospod, protože nepracovali, nebo neměli rodiče, našli zalíbení ve výkalovnách. Sami tam také káleli do papíru a knih. Protože byli znalí české slovotvorby, ujalo se jejich označení, knihovna.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Je to jen náhoda, slovo je složené jako knih+ovna, podobné je stud+ovna prac+ovna.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michálek1245

Jako ono je si potřeba uvědomit, že kořen slova tvoří knih- od slova kniha. A pak je tam ta přípona, která určuje na to, že je to nějaká budova – třeba z archaického šenkrovna a další, najděte si to. Každopádně jestli nad tímhle přemýšlíte, tak chci mít váš čas. Mě by spíš zajímalo, které nejčtenější knihy ta knihovna obsahuje. 😁

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Samurraj

No já, kdybych si postavil knihovnu, tak bych jí určitě nazval „Knihovna u hovna“

Nový příspěvek