Avatar uživatele
bolak

Když se někdo chová v práci naprosto odlišně než doma, jak se pozná jeho pravá osobnost? Jak se pozná kdo vůbec je?

Třeba v práci je vůdčí typ, hroznej parchant, na všechny jako pes, každýho sekýruje a doma je hroznej fouňa, kterej si nechá všechno líbit, takovej ten klasickej podpantoflák „ano miláčku, hned to nádobí umeju… ano miláčku hned ten koš vynesu… a nechtěla bys namasírovat nohy a nebo že bych ti nalakoval nehty..?“

Jak se u takovýho člověka pozná, jestli je přetvářka to v práci nebo to doma? A co se stane když se tyhlety dva světy střetnou? Kolegové a podřízení se potkaj s ním a jeho rodinou? Co bude následovat potom, změní se jeho chování?

Doplňuji:
Damiana: A tragicky to skončit nemůže? Já že jsem kdysi četl, že nějakej američan, asi doktor, vedl dvojí život, a když se na to přišlo (ty ženský se čirou náhodou potkaly a ukazovali si fotografie svých rodin), tak se zastřelil a myslím že zastřelil i jednu z těch dvou rodin.

Já hlavně nechápu proč se lidi v takovejhle situacích vůbec zabíjej, vždyť co se stalo? Prakticky nic řekl bych, pro spoustu lidí by byl ještě za frajera..každopádně by si musel jednu rodinu vybrat a n v nejehorší situaci by ho vobě ženský vodkoply, a takhle nejen že o ně přišel ale navíc i o svůj život..

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: bolak

Zajímavá 11Pro koho je otázka zajímavá? annas, aramah, iceT, johana 56, Deli, Damiana, briketka10, anonym, anonym, anonym, zjentek před 4003 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Damiana

Díky za důvěru… anebo… počkej… snad nemyslíš, že doma jsem vzorná hospodyňka a v práci mrcha?:-)))

K otázce: Tohle je docela obvyklé chování. Nebudu rozebítat to, že v práci je člověk profesionální a ne familiérní kvůli respektu, ale zaměřím se na opravdu velké rozdíly v chování, jaké jsi popsal. Model despota v práci – doma srab.
Zpravidla se vychází z toho, že tak, jak se člověk chová v soukromí, takový je ve „skutečnosti“. Soukromí je intimita, v němž je sexualita, city – a právě tahle „směs“ ovládá naše chování v první řadě. Zejména klasické podpantoflácké chování má za následek „vyventilovávání si“ svých mindráků na podřízených. Alespoň někde se cítí pánem, nemá k těm lidem žádný citový vztah, někde je „důležitý“, něčeho dosáhl. Klasickým příkladem je Frank Burnes z M. A. S. H.
U těchto typů lidí to chce mrknout se do dětství, do rodiny, obvykle tam bývá silně dominantní matka – pokud jde o muže.
Veškerá „autorita“ takového jedince jde ale „do kopru“ jakmile se tohle okolí dozví. Pak už se dotyčný může jen mstít. A také to dělá, i kdyby mu to ti lidé nedali najevo.
I tihle jedinci se ale dělí do dalších skupinek.
Pomůžu si Sigmundem…:-) Často tam bývá touha po promiskuitě – ovšem se ženou, která „nebude dělat problémy“. Takový člověk může i udržovat dlouhodobý mimomanželský poměr, ale svou milenku by byl nakonec i schopen zabít (stane se), než aby se jeho žena něco dozvěděla. Nebo dělá, že ji nezná. To jsou ty typy mužů, co se nikdy nerozvedou – klasicky se nabízí to, že od maminky se přece neodchází.
Další varianta despoty je to, že podřízení jsou líní zloději a chtějí ho nervovat a okrást, zatímco manželka (maminka) je jediná, která to s ním myslí dobře, má vždycky pravdu a má ho ráda.
Pak je tu i závist – má doma zlou manželku (mámu), tak to lidem (zejména těm, o nichž ví, že jsou pohodáři a mají dobrý vztah) „osladí“ alespoň v práci, aby si nemysleli, že je ten život pořád tak krásný…
Je toho pochopitelně víc, co člověk, to osud.
K té změně… Řešit se to dá, jako (skoro) všechno, ale důležité je, aby si to dotyčný uvědomil a spolupracoval. Jenže, když je doma žena spokojená a podřízení v „haptáku“, co by řešil, že?

Btw – Znám také případy opačné – v práci (i jako šéf) dobrák, kamarádský, ale doma bručoun, buzerující kvůli neumytému hrnku. Ale takový je brzy (obvykle) paroháč…:-)

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
www

Každý, nejen lidský jedinec, se zpravidla chová tak, jak je mu okolím umožněno.
Tedy tvůj příklad: doma velí paní, on se klidně a dokonce rád, přizpůsobí. Jenže v práci má jakési postavení, které mu umožňuje jiné chování a tak se proto chová zcela jinak. V tebou popisovaném závěru pak nezřídka může dojít a dochází k problémům, ve finále mají zkrátka podřízení z takového šéfa alespoň tajnou legraci.
Totéž se děje v přírodě a není to ani tak otázka typu jedince, ale jeho příležitostí.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Já jsem semetrika vždy a všude a vůbec to nepovažuji za přetvářku :))

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

A lidé vědí, kdo opravdu jsou? Vědí, co je jejich přirozenost?
Tvrzení, že člověk za výplatu bude tvrdit, že věci, které dělá, dělá správně, není legrace, je to realita, holý fakt! ..jakže zněla otázka? ..jak se pozná jeho pravá osobnost? ..kdo vůbec je? epry epry ,)
Doplňuji:
jang a jin se neustále vyrovnává: Chytí tě poldové, ležeš jim do zadku, zbiješ ženu a děti ..chytí tě poldové, rozbiješ je jak berlín, obejmeš něžně ženu a jdeš blbnout s dětma ,)
..škoda že se tak jasné věci nevyučují místo ekonomiky ,)

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
huxa

braník zase kárá…

také jsem to tak měl, doma bezproblémový, klidný, ve škole opak. Potom se to nějak ustálilo někde mezi problémovým kliďasem :)) takže za mě je pravda vždy jiná a zhruba řečeno někde mezi.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Damiana

bolak: To si piš, že ano a poměrně často. V první řadě jde o to, že dotčný si vůbec neuvědomuje, že je něco „divné“ – striktně rozděluje soukromí a práci, až se mu to totálně pomotá, protože jakákoli nerovnováha dlouho nevydrží. btw – Měla jsem předpokládat, že šťastné konce tě moc neberou. Obvyklé bývá to co popisuješ, že „vezme někoho s sebou“ – opět srabárna i nakonec.

před 4003 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

jj, vždyť znáš moje zájmy :)

před 4003 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Priznám sa, že ja som tiež ako boh Janus, so nie s dvomi ale štyrmi tvárami :)
v práci:
(1.tvár) za plat aj pracujem
(2.tvár) v každej situáci musím zachovávať kľudnú tvár, aj keď vo vnútri môže byť opak
doma:
(3.tvár) práce urobím zdarma, plat neberiem
(4.tvár) rada oddychujem a nepracujem

Janus
V římské mytologii byl Janus bohem vrat, dveří, vchodů, začátků a konců. Jeho nejznámější pozůstatek v moderní kultuře je jeho jmenovec, měsíc Leden (Januar). Ačkoliv byl obvykle zobrazován se dvěma opačnými tvářemi (Janus Geminus (dvojčata) nebo Dvoutvářný (Bifrons) ) byl Janus vlastně Quadrifrons, tedy bůh čtyř tváří. Quadrifrons je latinské slovo, značící v překladu čtyři čela, čtyři tváře.
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Ja­nus

před 4003 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

huxa: už jsem ho ztrestal ;)

von se na mě zlobí, protože mně z poradte.cz vyhodili dřív než jeho :))

před 4004 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek