Avatar uživatele
Rokio

Když řidič jede k přechodu pro chodce a vidí, že má červenou, zastavuje kvůli červené nebo kvůli chodcům?

Můj otec říkal, že před přechodem pro chodce, kde je semafor, semafor neslouží jako morální činitel, který by řidiči říkal, aby dal chodcům přednost pro ně, ale že řidič zastavuje jenom kvůli tomu, že semafor má červenou barvu a že chodci jsou pro něj vzduch.

Zastavuje řidič jenom kvůli červené na semaforu nebo i kvůli chodcům, tzv. semafor pro řidiče slouží jen jako morální podpora pro blaho chodců?

Zajímavá 0 před 2786 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Řidič je povinen dát chodcům na zebře přednost bez ohledu na to, jestli je tam semafor, nebo není. Chodec by při tom měl navázat s řidičem oční kontakt a dát jasně najevo, že hodlá vstoupit na přechod.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Kvůli obojímu. Svítí-li mi červená, zastavím. Svítí-li mi zelená a vidím nějakýho vola na přechodu, zpomalím natolik abych ho nesejmul (pokud někdo pomalejší ještě dobíhá poslední centimetry přechodu, protože mu to rychleji nejde, tak samozřejmě i bez nadávek)

Kepler: Řidič nedává přednost chodcům na přechodu pokud mu svítí zelená. Chodci na červenou do vozovky nesmí vstoupit. Aplikací Tvého pravidla bych já stál s autem před přechodem a dával přednost chodcům, kteří by stáli na chodníku a čekali až jim naskočí zelená. A jsou místa, kde jsou chodci u přechodu stále a mohl bych klidně čekat až někdy cca do 9 večer kdy ten proud trochu zvolní. Tentokrát nechápu kdo Ti dal hlas, Ti lidé snad v životě autem do města nevjeli.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Záleží na řidiči. Někdo zastaví, když vidí chodce i před přechodem, kde semafor není. Pro jiné je lepší, když tam ten semafor je :/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Kvůli obojímu.

Ty by sis lajsnul rozmarasit důchodce na zebře? To by tě po zbytek tvého krátkého mrzkého života dost mrzelo.

Je-li u PPCh semafor, je tam jak pro auta, tak i pro ty chodce. Pokud je na jednom červená, je na tom druhém zelená a opačně – většinu času, nepočítám-li „přechodné jevy“ při přepínání barev. Silniční zákon pak hovoří jasně. Jestlipak tušíš, jaký je trest pro řidiče při jízdě na červenou?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Ak svieti červená pred prechodom, vodič je povinný zastaviť pred prechodom bez ohľadu na to, či je prechod prázdny alebo nie.
Ak svieti červená pre prechod chodca, chodec je povinný stáť a počkať na zelenú, pretože v danej dobe majú zelenú vozidlá na ceste.

dodatok:
Pri odbočovaní vpravo na križovatke ak chodci majú voľno – zelenú – pri odbčovacom semafore bliká výstražný panáčik, čo znamená, že vodič musi jazdiť so zvýšenou pozornosťou a dať prednosť chodcovi prechádzajúcom na „pešiu zelenú“

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Dochy: obvykle v okamžiku, kdy má řidič červenou, má chodec má zelenou a naopak. Jinak jak popisuje Quimby.

před 2786 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Quimby

Dochy:
Nemáš úplně pravdu. Občas bývá, že když odbočuješ na zelenou, tak musíš dát přednost chodcům na přechodu za křižovatkou, protože mají taky zelenou. Pak bývá u semaforu ještě rozsvícen oranžový panáček.

před 2786 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
yuko

Myslim si, ze musi zastavit z obou duvodu. Ale i tak chodec nikd nevi, kdo sedi za volantem, tak se rozhledne. V Norsku se jezdi pomalu a chodcum na prechodu vzdy zastavi, cyklistum taky. Jeste jsi na chodniku a uz brzdi.

před 2786 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

ehm… i v situaci, kdy chodci maj červenou a auta zelenou?
Jako samozrejme ze když je někdo na prechodu, snazim se ho neprejet. Ale abych mu daval prednost, když mam zelenou??? (netyka se pripadu, který zminil Quimby – odbocovani na krizovatce)

před 2786 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Pri odbočovaní vpravo na križovatke ak chodci majú voľno – zelenú – pri odbčovacom semafore bliká výstražný panáčik, čo znamená, že vodič musi jazdiť so zvýšenou pozornosťou a dať prednosť chodcovi prechádzajúcom na „pešiu zelenú“.

před 2786 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Ano v tomhle máš pravdu. Trochu složitější případ. Bral jsem ten jednodušší, kdy jde opravdu jen o přechod, nikoli křižovatku. Ten oranžový panáček navíc není u všech přechodů což je možná škoda…

před 2786 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek