Avatar uživatele
Human

Keď strčím prst do elektrickej zásuvky, tak ma zabite elektrické napätie alebo prúd? :D

Doplňuji:
Takže ak by som strčil prst do zásuvky s prúdom napr. 1 mA a napätím 10V, tak by som dostal takú istú „ranu“ ako keby tam bol prúd 1 mA ale napätie 20V?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Human

Zajímavá 0 před 3669 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Proud a nikdy to nezkoušej.
Záleží na mnoha okolnostech.

Kapitán : mám sto chutí tvoji odpověď smazat. Hlavně že víš co dělá jeptiška.
Doplňuji:
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jak-moc-musim-byt-mokra-abych-dostala-ranu-el-proudem

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
petra15

Proud.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Blbost. Pokud už něco, tak Tě zabije elektrická energie. Proud a napětí jsou dvě její veličiny, které na sobě úzce závisí. Míra zraňujících a smrtících účinků se většinou vztahuje více pouze na proud, ale spektrum účinků el. enegie na organismus je širší a čistě jen na proud se váží jen některé z nich. A pořád platí, že bez napětí žádný proud nebude.
Doplňuji:
K doplnění: Ne. Jedna věc je charakter zdroje (zásuvka), druhá věc je charakter zátěže (vy) a třetí věc je, kde se tyto vlastnosti potkají (proud procházející skrz vás). Pokud budete mít normálně suchou ruku a jen se dotknete, pak 10V pravděpodobně vůbec neucítíte.
Zpravidla se veškeré rozvody dělají se stálým napětím a připojený spotřebič (rozumně navržený) si vezme tolik proudu, kolik potřebuje. Pokud místo spotřebiče budete vy, škrtáme to „rozumně navržený“ 😉 a vaše charakteristiky určí jaký proud při daném napětí skrz vás proteče. Ty vaše charakteristiky jsou závislé i na tom, kterými částmi těla se dotýkáte a jak silně, zda jste suchý,zpocený,či promočený po hodinovém ráchání ve vaně, jakou máte náladu, aktuální biochemický stav těla,…
Z toho nejvíc se podepíší ty první okolnosti (části těla v dotyku, síla a plocha přítlaku, vlhkost). Přitom ta charakteristika vašeho těla se bude měnit i s velikostí a charakterem napětí, takže ten účinek pro jiná napětí je možné odhadnout ještě hůře.
Zas trochu zjednodušení je v tom, že pořád opravdu platí, že čím větší napětí za jinak stejných podmínek, tím hůř.

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
novaky

ZABIJE TĚ PROUD
nepsal bych to nebejt těch matoucích odpovědí.
Elektrika má jednoduchou analogiii s vodou. Horní vodní nádrž má tím větší napětí proti dolní nádrži, čím je výš. Dokud nedodáš vedení, neprotéká proud – zvyšuješ napětí. Propojíš je a proud bude úměrný vzájemnému napětí a odporu potrubí.
Pokud si makneš do zásuvky, tak její napětí vytváří předpoklad, že by tebou mohl protéci smrtelný proud. Ale když se izoluješ od země, tak budeš na potenciálu zásuvky a nestane se nic – jsi na potenciálu horní nádrže, zem je potenciál dolní nádrže. Pokud nejsi odizolovaný od země, tak tebou proteče proud úměrný tomu, jak jsi odporný

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

V zásuvce žádný prúd není, ale na kontaktech zásuvky je elektrické napětí. Prúd může obvodem procházet až po vodivém spojení kontaktů navzájem, nebo mezi kontaktem a zemí. Doma stoprocentně žádnou zásuvku s prúdom 1mA nenajdeš, ale když nakrátko spojíš kontakty, tak obvodem může protékat prúd až do hodnoty stanovené jističem či pojistkou. Velikost prúdu závisí pouze na odporu a na napětí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

ujasni si pojmy, co je napětí a co je proud. V síti je napětí. Jedno zda 220 nebo kolik. Když se připojíš, třeba přes drát, vznikne spojení a do tvého děla bude proudit elektrický proud. Záleží na tvém odporu, jaký máš odpor. To se dá najít nebo změřit.
Když jsi ve vlkém prostředí, máš menší odpor. A nyní si dosaď do Ohmova zákona
U = I.R , a z toho I = U/ R . Takže když je v síti 220 V nebo kolik a ty máš odpor třeba R, vypočítej si proud. Smrtelný proud je 0,1 A. Možná i méně.
Proto existují chrániče na zásuvky, aby tam podobní jako Ty nestrkali prsty.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
rigormortis

Pokud máš jističe tak tě zabije tak leknutí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

rigormortis: mýlíš se, klasické jističe nevybaví pro život ohrožující proud. (Jinými slovy, pokud člověka vrazíš mezi fázi a nulák, pak jistič vybaví až POKUD se tělo seškvaří a zuhelnatí)
Pokud máš na mysli proudové chrániče, ty zas vybaví jen pokud projde proud z „živých částí“ jinam. Pokud se tazatel bude držet fáze a nuly a nebude spojen přímo se zemí, pak proudový chránič nezareaguje. A ty proudové chrániče zdaleka nejsou všude.

před 3669 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
rigormortis

Hmmm…to by chtělo ozkoušet. Asi zítra půjdu koupit nějaké maso a napojím na prodlužku s časovačem.

před 3665 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

S elektrinou sa nesranduje.
Sú ľudia, ktorí dotykom prsta si overujú fázu, ale pri tom dávajú pozor, aby prúd nemohol cez nich prechádzať ďalej, sú odizolovaní od okolia. Radšej to neskúšajte. Také kopnutie nemusí byť vždy príjemné. -vlastná skúsenosť-

před 3669 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
arygnoc

led, že ste ma videla?

;)

presne tak to robím – nasliním prst a „máchnem“ po vodiči, nikdy ho nechytám, iba do neho brnknem.

a funguje to.

ale v atómovej elektrárni by som to asi nerobil, tomu sa vyhol za svojej kariéry i homér simpsonovie.

před 3669 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
petra15

mosoj
kdyz strci jeden prst…tak se ani nemuze nic stat, ne? – tedy kapitan…:)

před 3670 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
arygnoc

vyskúšajte.

možno sa pri tom naučíte i breakdance.

;) :P

před 3669 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek