Avatar uživatele
Rocker

Bydlíme ve služebním obecním bytě,vázaném na mé zaměstnání.Musím po rozvodu shánět manželce bydlení?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4680 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
standa

Pokud se nedohodnete, tak za určitých okolností může soud rozhodnout, že vaše exmanželka bude mít nárok na bytovou náhradu *)

Zánikem manželství totiž právo společného nájmu nekončí…, nezbytná je buď vaše dohoda nebo rozhodnutí soudu (ve vazbě na ustanovení § 705/1 občanského zákoníku)

V určitých specifických případech (zájmy nezletilých dětí, zdravotní stav…) může soud rozhodnout, že vaše exmanželka bude mít nárok na bytovou náhradu (§ 712 obč.zák.)

Do doby, než k této skutečnosti dojde, je právní postavení obou manželů ve vztahu k nájmu bytu v podstatě stejné jako tomu bylo za trvání manželství.


*) ale já bych se na vašem místě z případné ´povinnosti´ zajistit exmanželce bytovou náhradu neděsil…, protože „zajištěním“ je myšleno pouze předložení vhodné nabídky nájmu bytu, která vás nebude stát ani korunu, pouze určitý čas, který budete věnovat shánění této vhodné nabídky.

Zdroj: http://busines­s.center.cz/bu­siness/pravo/za­kony/obcanzak/cas­t8h7.aspx

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Standa odpověděl kvalifikovaně.
Takže jen pár poznatků z praxe – služební byt zůstáva i po rozvodu na vás bez ohledu na děti. Pouze smlouva je vázána na vykonávání zaměstnání. Obvyklá náhrada je – s dětmi, náhradní byt, samotné exmanželce by soud mohl určit i jen náhradní ubytování, což v praxi znamená ubytovnu, pension apod. Dříve na základě podobné výpovědi zajišťoval bytovou náhradu ONV, dnes je náhrada na tom, na koho je převedeno výhradní užívací právo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Právo a zákony