Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klesá tlak topení

Zdravím, mohl by mi někdi poradit v čem je problém? Mám 7 let kondenzační kotel Junkers. Minulý týden jsem zpozoroval, že při ohřevu užitkové vody to v kotli v trubkách nějak hlasitě cirkuluje a po dokončení ohřevu je slyšet odcházející vzduch z odvzdušňovacího ventilu na kotli. Následndě jsem zjistil, že v topném systému mám ručičku na tlakoměru na 0. chtěl bych podotknout, že v zímním období byl tlak mezi 1-2 bary. A Za celou dobu cca. 7 let jsem musel dopouštět vodu do topného systému max.4. Proto mně vůbec nenapadlo, že by najednou mohl tlak být na 0. Dopustil jsem proto vodu do systému, ohřev užitkové vody po zvukové stránce momentálně probíhá mormálně, ale zdá se mi že po každém ohřevu užitkové vody klesne tlak o cca. 0,1 barů. Bylo mi řečeno, že by mohl být problém v pojišťovacím ventilu. Neboť u kondenzačních kotlů z něho odtéká přebytečná voda(kondenzát do odpadu). Nějak, ale nechápu jak může tlak v topení souviset s ohřevem užitkové vody, již cca. 1 měsíc netopíme. Takže může mi někdo poradit, je problém v pojiťoovacím venilu? Nebo v expanzce? Nebo to nejhorší utiká mi někde v topení voda? Děkuji za vaše názory a rady.

Předmět Autor Datum
Jedno nebo druhé nebo obojí. Únik vody z topného systému je nepravděpodobný. Kolik dní již klesá ten…
Fortys 24.04.2013 08:57
Fortys
Tak před 2 dny jsem tlak dopustil na 1,5 baru, momentálně má cca. 1,2 baru. Když se ohřívá voda, tak…
Ronig 24.04.2013 10:51
Ronig
Dnes už je to zapojené jinak, ale dříve to pro ohřev užitkové vody přepouštěl trojcestný ventil a vo…
kejki 24.04.2013 11:52
kejki
Zkontrolovat a doplnit tlak vzduchu v expanzomatu.
milan.cukrar 24.04.2013 12:50
milan.cukrar
pokud ti klesa tlak pouze pri provozua a vse zminovane si zkontroloval, tak mas praskly vyparnik v k… poslední
jajdab 27.04.2013 20:53
jajdab

Jedno nebo druhé nebo obojí. Únik vody z topného systému je nepravděpodobný. Kolik dní již klesá ten tlak? Myslím po tom dopuštění. Pozorujte jak moc stoupá tlak v otopné soustavě při ohřevu TUV ideálně při větším odběru např. napouštění vany. Pokud tlak stoupá neúměrně, tak je problém v expanzomatu, který nedostatečně vyrovnává tlakový rozdíl a při překročení nejvyššího povoleného přetlaku (u nástěných kotlů to bývá 3 bary) upustí tlak i vodu z malého topného okruhu pojišťovák. Pokud je tlakový rozdíl malý (několik desetin baru) pak expanzomat pracuje správně a bude asi kapat pojišťovák. Pokud tlak klesá i když nepouštíte teplou vodu tak bude na vinně ten pojišťovák.

Nějak, ale nechápu jak může tlak v topení souviset s ohřevem užitkové vody, již cca. 1 měsíc netopíme.

Zavolejte opraváře.

Tak před 2 dny jsem tlak dopustil na 1,5 baru, momentálně má cca. 1,2 baru. Když se ohřívá voda, tak tlak klesne na 1 bar, po skončení ohřevu naskočí na zmiňovaných 1,2 baru. postupně to den ze dne klesá. Takže je pravděpodobné že do dvou dnů tam bude tlak 1 bar a při ohřevu vody půjde na 0,8 baru. Právě mi nejde na rozum, proř při ohřevu vody do bojleru tlak na tu chvíli poklesne, místo toho aby se zvedl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru