Avatar uživatele
orestez

Klobása je obarvena červenou. Když ji hodím vařit, do vody vyskočí oranžové fleky v oleji. Používají fakt papriku?

Konkrénekonkrétně, ale ptám se na Dunajskou klobásu. Paprika je drahá. Není důvod k barvení klobás. Jak to vidíte? Proč se to obarvuje?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2110 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
yuko

Ja bych to ani nejedla 🙂

Zdroj: http://www.ma­solitomerice.cz/zbo­zi-dunajska-klobasa-1-par-cca-0-17kg-51-104

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jsou tam sice i barviva, ale paprika taky – kvůli chuti. Ta se nahradit nedá. Samozřejmě je veliký rozdíl mezi běžnou mletou paprikou a pravou maďarskou. Červené paprikové barvivo se koncentruje právě v tukové složce klobásky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Dunajská klobása se barví barvou: „E120 – Košenila, kyselina karmínová, karmíny, získávané extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech i na dalších místech. Košenilu je potřeba velmi často konzervovat benzoanem sodným (E211). Karmín je pak přečištěné barvivo vyrobené z Košenily.
Škodlivost č. 5! (nejhorší), může způsobovat rakovinu.“
Barví se to asi proto, aby se to spotřebitelům líbilo a připomínalo červenou papriku. 🙂

https://www.fer­potravina.cz/sez­nam-ecek/E120

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Yuko, jsem konsternován. To se fakt barví. A když se to vaří hodinu, sůl odejde do vody, tak maso je kyselé.

před 2110 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
yuko

Byly casy, kdy mi klobasky chutnaly, predevsim ty domaci. Drive jsme jedli vsechno, ale nevedeli jsme, co vsechno v tech uzeninach je. Dnes to vime a taky vime, co nam skodi. Tak proc si skodit. Jasne, chut prijde a tak jednou za uhersky rok si muzu dat i uherskou klobasu s krenem, horcici a okurkou.

před 2109 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Příroda a životní prostředí