Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klonování oddílů

Dobrý den,

něco jsem si přečetl o klonování ale moc z toho nejsem chytrý, jelikož se vesměs píše o klonování disků, mě by spíš zajímalo klonování oddílu. Nemám s tím žádnou zkušenost, proto se ptám. V PC mám 3 HDD, první HDD mám rozdělený na systém(C:)(149GB) a data(D:)(446 GB), druhý HDD mám data(F:)(149GB) a data(G:)(446GB). Oba tyto disky jsou SATA. Třetí disk je IDE (I:)(149GB). Otázka zní, můžu vytvořit klon oddílu C: na disk I: ? Pokud ano, tak jakým programem a jak ? Jak poté v případě nefunkčnosti systému na oddílu C: obnovím ze zálohy tzn. z disku I: ? Když tuto obnovu provedu znamená to, že se z disku I: obnoví zpět na oddíl C:, tzn., že pokud udělám obnovu ze zálohy bude se mi pak spouštět systém z oddílu C: ?

Při tom jak budu vytvářet klon oddílu C: na disk I: budou oba disky v PC zapnuté, po provedení klonu musím disk I: odpojit, nebo může být zapojený ? Nechci aby mi při startu PC najíždělo výběr systému jak při nainstalovaných dvou systémech, např. Windows XP a Windows 7. Pokud existují ještě nějakáé nástrahy při této činnosti rád se je dozvím. Používám OS Windows 7 64-bit. Díky za každou informaci a radu.

Předmět Autor Datum
Pletes dve veci dohromady - klonovani a zaloha. To co chces je spis zaloha, teda v nejakem zalohova…
RedMaX 18.11.2012 02:15
RedMaX
Aha, když tak přemýšlím, tak pro mě bude lepší ta záloha do souboru, protože mi ta záloha v souboru…
Neregistrovaný 18.11.2012 02:40
Neregistrovaný
Urcite, vyhoda reseni se zalohou je, ze muzes delat prirustkove zalohy, teda po vytvoreni prvni zalo…
RedMaX 18.11.2012 03:04
RedMaX
Urcite nedelej klonovani. Nevim, jak jsou na tom Win7, ale pokud jsi tohle udelal na WinXP, system j…
Jan Fiala 18.11.2012 08:42
Jan Fiala
disk se stejnym obsahem povazoval jako zrcadleny disk zvlastni, boot by mel probihat vzdy ze zvolen…
RedMaX 18.11.2012 10:48
RedMaX
Boot probehne z daneho oddilu, ale pak Windows najdou 2 disky se stejnym obsahem a to je zmate.
Jan Fiala 18.11.2012 17:53
Jan Fiala
Tak jsem vytvořil bitovou kopii, mám ji uloženou na disku I:, rovněž jsem si vytvořil disk pro oprav…
Neregistrovaný 18.11.2012 21:35
Neregistrovaný
Ano. Pokud nenajede system, nabootujes z toho DVD (klidne si to muzes vyzkouset). Nasledne si pak vy…
Jan Fiala 19.11.2012 07:36
Jan Fiala
Moc díky za rady.
Neregistrovaný 19.11.2012 16:45
Neregistrovaný
z vlastní zkušenosti doporučuji freeware program Easeus Disk Copy, který vypálíš jako bootovací disk…
vojtinac 18.11.2012 14:59
vojtinac
Moc díky za tipy na programy. poslední
Neregistrovaný 19.11.2012 16:46
Neregistrovaný

Pletes dve veci dohromady - klonovani a zaloha.

To co chces je spis zaloha, teda v nejakem zalohovacim softu (napriklad Acronis True Image) si udelas do souboru zalohu oddilu C:, krom toho si vytvoris botovaci CD Acronisu, kdyz se s C: neco stane, tak nabootojes z toho CD, vyberes ten zalohovany soubor(y) a obnovis z nich disk C:.
(Mimo jine myslim, ze se daji delat i prirustkove zalohy.)

Pravdepodobne chces tohle, kdezto ja jsem na to sel jinak, naklonoval jsem si v Aconisu disk C: na jiny disk a kdyz se neco s C: stane, tak diky nainstalovanemu zavadeci se okamzite prepnu do zalozniho (klonovaneho disku) a muzu hned pracovat, akorat mi tam budou chybet aktualizace a pripadne nove instalovane programy z doby po klonovani.

Aha, když tak přemýšlím, tak pro mě bude lepší ta záloha do souboru, protože mi ta záloha v souboru na disku I: vždy zůstane a kdykoliv můžu systém obnovit, kdežto kdybych použil ten tvůj nápad, tak sice můžu okamžitě najet systém na disku I: ale pak bych musel opětovně klonovat na disk C: aby v případě poškození systému na disku I: měl další pojistku. A taky by mi to nevyhovovalo z důvodu, že disk I: je IDE a z něho bych systém spuštět nechtěl.

Urcite, vyhoda reseni se zalohou je, ze muzes delat prirustkove zalohy, teda po vytvoreni prvni zalohy si bud rucne jednou za cas nebo automaticky, treba po mesici, vytvoris prirustkovou zalohu, na ktere bude jen to co se za tu dobu na disku zmenilo.
Nevyhoda a to je treba mit take na pameti je to, ze puvodni soubor prvni zalohy se muze "pokazit", dojde na disku k drobnemu problemu, cimz se zmeni par bitu toho souboru a tim prijdes o celou zalohu, kdezto pri klonovani prijdes treba jen o jedinny soubor na disku. Takze bud tu zalohu jeste zkopirovat jinam nebo si jednou za cas overit kontrolnim souctem, ze je ten zalohovany soubor OK a nic se na nem nezmenilo.

Urcite nedelej klonovani.
Nevim, jak jsou na tom Win7, ale pokud jsi tohle udelal na WinXP, system jsi zmatl, disk se stejnym obsahem povazoval jako zrcadleny disk a totalne se to cele rozes...lo.

Windows 7 obsahuji pouzitelnou funkci bitove kopie, ktera ti udela zalohu disku nebo oddilu, ze ktereho pak disk/oddil jednoduse obnovis. Mam to overene, vyzkousene (delal jsem pomoci toho deploy 40 pocitacu).
Muzes si i vytvorit systemove CD, pomoci ktereho budes schopny disk/oddil obnovit, i kdybys prisel o system.

disk se stejnym obsahem povazoval jako zrcadleny disk

zvlastni, boot by mel probihat vzdy ze zvoleneho disku v BIOSu a tam podle zavadece, idealne mit disk nastaveny jako aktivni systemovy a nemuze se nic mast. Kazdopadne Win7 se da klonovat bez problemu, akorat jedna vec, muze to chtit po bootu ze zalozniho disku nove overeni kopie systemu, ted me napada, ze jsem WinXP klonoval v praci a musel jsem pak pri spousteni ze zalozniho disku volat do Microsoftu, overeni pres internet nechtelo fungovat a musel jsem kopii nechat overit pres telefon.

Tak jsem vytvořil bitovou kopii, mám ji uloženou na disku I:, rovněž jsem si vytvořil disk pro opravu systému. Nástroje jsem použil co obsahují Win7. Takže teď když se mi podrbe systém, tak to obnovím z té bitové kopie ? Když mi nenajede systém, tak nabootuji ten disk pro opravu systému a obnovím ano ? Dočetl jsem se, že k tomu lze použít i instalační CD. Takže buď jedno, nebo druhé a obnovím ze zálohy a bude to v takovém stavu v jakém jsem dělal bitovou kopii ? Nebude problém, že ta záloha je na disku IDE ? Jinak moc díky za radu.

z vlastní zkušenosti doporučuji freeware program Easeus Disk Copy, který vypálíš jako bootovací disk, příslušnými kroky ti vytvoří bitovou kopii jakéhokoliv disku (nezkoušel sem SSD) třeba na externí disk a pak můžeš kdykoliv znovu nabootovat z CD s Disk Copy a překopírovat celý disk/oddíl. Umí to i rozpoznat primární a sekundární oddíl a podle toho udělat "aktivní/neaktivní systém" - a přitom je to asi ten nejjednodušeji zpracovaný program na zálohu. osobně ho používám na všechny zálohy pc, které "spravuju" (rodina atd.) a zatím nebyl problém. pokud by sis chtěl dál hrát s oddílama a diskama, od stejné firmy existuje i Easeus partition Master, který je také ve verzi zadarmo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru