Avatar uživatele
Zvědavý

Byl Alexander Veliký gay?

Podle filmu a jiných článku mel milenecký vztah s jistým Hefaistionem. Diky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1, Cenobita před 2786 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Odpoveď byla označena jako užitečná

Kdysi to tak nebralo. Alexandr měl styky s ženami, muži, dokonce zahořel láskou k eunuchovi. 🙂
"Beze všech pochybností udržoval Alexandr i vztah s muži. Historici našli čtyři muže, s nimiž měl mít Alexandr nějaký poměr – nejvíc to vyniká u jeho oblíbence Hefaestona. Tento mladík doprovázel makedonského vládce po dlouho dobu. A když zemřel, nechal Alexandr spálit hrobku boha Asklépiea – stejně se zachoval i mýtický Achilles, když zemřel jeho milenec Patrokles. Alexandr s Hefaestonem napodobovali chování legendárních milenců ve více ohledech a dokonce navštívili jejich hrobky.

Další Alexandrovi mužští partneři jsou historiky popisováni jako mladí krásní muži, „kteří králi poskytovali veškeré služby.“ Asi nejpodivnější součástí vyprávění o Alexandrově životě je příběh o jeho lásce k eunuchovi jménem Bagoas. I když nám to může připadat podivné, právě tato část Alexandrova života je jednou z těch nejlépe zdokumentovaných – a tedy nejvěrohodnějších. Perský otrok se stal Alexandrovým druhem ve městě Gedrosia; pozornost panovníka na sebe upoutal tím, že zvítězil v taneční soutěži."

Zdroj: http://zoom.i­prima.cz/clan­ky/sexualni-zivot-alexandra-makedonskeho-muzi-zeny-i-jeden-eunuch

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Zvědavý Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

"Antické Řecko a Řím byly velmi otevření ohledně sexuality. Dá se říct, že brali člověka jako lidskou bytost a ne jako muže a ženu. Tedy pokud se bavíme jen z hlediska sexu, jinak byly ženy ve společnosti podceňovány.

Jedna velká osobnost z této doby byl dobyvatel Alexandr Veliký (děj je zfilmovaný), kde je podle historiků nejpravděpodobnější říci, že byl bisexuál, což v té době nebylo neobvyklé.

Kdyby se dnešní doba dívala na sexualitu stejným způsobem jako Řekové a Římané, tak by se z těch 100procentních heteráků“ stali najednou alespoň bisexuálové, jelikož by byli otevřenější a nebáli by se vyzkoušet své tajné touhy bez ohledu na to, jestli by je měl potom někdo soudit.

Alexandr Veliký měl potomky, které počal se svými třemi manželkami, ale měl i svého životního partnera Hefaestona, který ho doprovázel při válečném tažení. Jakmile Hefaestone zemřel, nechal Alexandr nařídit ve svém táboře takový smutek, že i koňům ostříhali hřívy a nechal spálit hrobku boha Asklépiea, proč? Stejně se totiž zachoval i mýtický Achilles, když zemřel jeho milenec Patroklos. Alexandr a Hefaestone je totiž napodobovali ve více ohledech a navíc navštívili i jejich hrobky.
Dalším jeho milencem byl eunuch. Alexandr se do Bagóa skutečně zamiluoval, , rovněž Bagóas poprvé cítil lásku. A také žárlivost, když zjistil, že si Alexandr s Héfaestonem už v dětství slíbili oddanost a pořád se milují. Bagóas získal výhradní postavení – o Alexandra pečoval, staral se o něj a byl mu vždy nablízku atd."

http://www.fri­endslife.cz/in­dex.php/lifes­tyle/sex/187-historie-gay-sexu

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Cenobita

Ve starověku, v helenistické době/kultuře, byly homosexuální vztahy zcela běžné a nebyly tabuizované jako dnes. Je možné že Alexandr byl homosexuáln, ale prokázat či dokázat to nelze. Homosexualita byla běžná i ve starověkém Řecku i Římu. Ale spíš než homosexualita byla praktikována bisexualita.

O potírání homosexuality se nejspíš zasloužila středověká katolizace Evropy.

I jiné kultury jsou poměrně tolerantní k homosexualitě (napadají mě Indiáni ze Severní Ameriky).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Nevím, ale staří Řekové se k sexu mezi muži stavěli jinak než dnes. Mít milence bylo v jistých kruzích módní záležitostí a se sexuální orientací to nesouviselo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek