Avatar uživatele
anonym

Kmín se přidával do krmení prasatům, aby se nikam nezatoulala?

Našel jsem následující informace, ale přijde mi to jako směs babských báchorek nebo má něco skutečný základ?
Tohle s těmi prasaty bych rád dostal zodpovězeno ve smyslu jakým způsobem může kmín pomoci praseti, aby se neztratilo? Možná je na něm pak závislé tolik, že se vždy vrátí zpět majiteli, aby mohlo zase ochutnat ve žrádle kmín a proto si nehraje na Kájínka?

Tuto nenápadnou rostlinu považovali naši předkové za všemocnou ochranu před zlými duchy a kouzly a přisuzovali jí až zázračné účinky. Věci, k nimž byla přiložena semena kmínu, měly být bezpečné před zloději. Kmín se přidával do krmení prasatům, aby se nikam nezatoulala. Používal se také při hadím uštknutí, proti plešatosti i očnímu zákalu. Jestliže žena podstrčila svému manželovi do kapsy několik semínek kmínu, nezakoukal se jí do žádné jiné. Dětem se podával kmínový čaj pro uklidnění. Chovatelé holubů tvrdí, že holubi nikdy nezabloudí, mají-li v holubníku upečený kmínový bochánek.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? pucipuci před 2867 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Většinou jde o ppvěru. Již staří Keltové věřili, že kmín, stejně jako ostatní byliny, má magickou moc,. Kmínové kadidlo mělo ochrannou funkci – některé příklady jste uvedl.

U vepřů to bylo takto. Planě rostoucí kmín objevila černá zvěř, byl lahodný a chutnal i domácím prasatům. Aby prasata neutekla z domu a nezdevastovala louky s kmínem, proto chovatelé přidávali kmín do žrádla, aby se prasata držela doma. Nebyla to magie, ale nezbytnost.

https://www.no­vinky.cz/zena/styl/2337­22-bez-ceskeho-kminu-se-neobejdou-pochoutky-z-hub-ani-masove-pecinky.html.

Kdysi bývala kmínová polévka jídlem chudých, kteří nemívali zažívací potíže.

Zajímavé, že zloději, lišákovi se říkalo kmín. Od slovesa kmínilti – ošiditi, klamati. Stejně jako když někdo ošidil polévku, dal málo kmínu, nebo šidil při prodávání kmínu, tak ho zkrácena pojmenovali kmín. „Kmín sloužil také jako platidlo. Bylo to ve staré Persii v 5. st. n. l., kde se pytle kmínu používaly hned po tradičních penězích k úhradám dluhů.“
Podle Kottova Česko-německého slovníku.

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra, Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Nevím, já kmín dávám praseti na bůček před jeho vložením do trouby.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

To dávání kmínu prasatům – na tom asi něco bude. Když se prase zatoulá dejme tomu do kukuřice, tak se pak dá snadno najít. Svou polohu prozradí hlasitým prděním. Jinak mě nic nenapadá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Usoman

Myslím, že je to babská pověračka. Proc by kmín přinutil prasata tohle nedělat, na člověku to taky nemá žádný účinek.

Ale určité věci, co tu píšeš mohou mít pravdivý základ. Třeba to, co se týká lidského těla a léčby kmínem. Tomu bych i věřil.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

S ničím z uvedeného jsem se nesetkal. Nevěřím tomu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek