Avatar uživatele
Zvědavý

Byl John Lennon zabit na objednávku?

Ten vrah je známý, ale ukázalo se, že je psychicky nemocný nebo tak něco a že s ním lze snadno manipulovat. Tehdejší vláda USA a FBI neměla Lennona zrovna v lásce za jeho postoje a názory… díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga před 2589 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

1. verze
"Život Marka Chapmana byl plný zvratů. Rodák z texaského Fort Worth trpěl vzácnou formou autismu, jako mladík si prožil drogové období, trpěl různými obsesemi, navštěvoval psychiatra a někdy kolem roku 1971 se dal na víru. . Někdy v této době prý začal uvažovat o sebevraždě a byl přímo posedlý knihou Davida Salingera Kdo chytá v žitě.

Chapman uvedl, že vraždu Lennona začal plánovat o tři měsíce dříve, než ho zahlédl na obalu desky Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band: „Když jsem uviděl jeho tvář, všechno zapadlo do sebe, objevilo se řešení pro můj problém, že jsem zmatený a cítím se jako nula. A já si řekl: Nebylo by to něco, kdybych ho zabil? Stal bych se slavným, byl bych někým, a ne ničím.“

Chapman byl stále na místě, a když Lennon vstupoval do domu, pětkrát na něj vystřelil „osmatřicítkou“. Čtyři kulky zpěváka zasáhly, fatálním bylo přetnutí krční tepny, což zapříčinilo ztrátu asi 80 procent krve. Lennon ještě udělal pár kroků a zhroutil se na schodišti. Jeho poslední slova údajně byla: „Střelili mě! Střelili mě!“
atd."
http://www.ces­katelevize.cz/ct24/kul­tura/1430972-smrt-lennona-den-kdy-se-mnohym-zhroutil-svet

2. verze
Smrt Johna Lennona pistolí pomateného střelce by už asi byla zapomenuta, kdyby po letech nevyšlo najevo, že o aktivity tohoto zpěváka se zajímal FBI, dokonce do té míry, že mu část roku 1972 odposlouchával telefon. V okamžiku Lennonovy smrti měla mít jeho složka u FBI už 200 stran.

Když k tomu přidáme, že Lennonův vrah ani po 20 letech a několika žádostech nebyl propuštěn, dává to solidní základ pro konspirační teorie, že Lennon byl odstraněn „na zakázku“ a není žádoucí, aby vrah promluvil.

Jenže to je podobné úvahám, že atentát byl fingovaný a Lennon v klidu medituje kdesi v tichomoří na zapomenutém ostrově.

Čím by vražda Johna Lennona prospěla americké administrativě? Stárnoucí „brouk“ už zdaleka nebyl tak aktivním aktivistou a navíc se pozvolna vracel k hudbě.

Výzkumy ukázaly, že zatímco na přelomu 60. a 70. let byl Lennon pro USA skutečně hrozbou, protože se stavěl proti odvodům brancům do války ve Vietnamu, tak později se o něj FBI zajímala z jiných důvodů: Johnna a jeho manželku Yoko sledovali agenti v irských barech v New Yorku, kde se vybíraly peníze pro činnost IRA.

Také bývalý agent britských tajných služeb David Shayler tvrdí, že existují dopisy britské MI5 pro FBI, v nichž se poukazuje na to, že Lennon posílal peníze IRA a Trockistické revoluční straně pracujících.

Tak trochu naivní snílek, levicově naladěný mírový aktivista s nádechem anarchismu – a především nepříliš vzdělané a raketově zbohatlé dítě bouřlivých 60. let. atd. "

http://www.roz­hlas.cz/plus/por­trety/_zprava/john-lennon-vse-co-potrebujes-jsou-penize--1559939

Takže záhada, jak to často bývá.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Zvědavý Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

To se asi úplně nikdy nedozvíme. Neznáme pozadí a všechny okolnosti. Já mohu jen prohlásit, že jsem nic neobjednával.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek