Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolik "Lokačních bodů" čtečky Amazon Kindle 5 odpovídá jedné normostraně?

Omlouvám se za duplicitní dotaz, ale zjistil jsem závažné skutečnosti, a sice že jsem můj dotaz nesprávně a nepřesně formuloval. Rád bych se tedy zeptal znovu a tentokráte přesně.

Mám čtečku Amazon Kindle 5.

Když během čtení knihy kliknu druhým dolním tlačítkem zprava, tak se mi ukáže číslo Location (např Location 1254 od 7684). Tento údaj ukazuje, v jaké části knihy právě jsem.

Funguje to tak, že čím více textu na obrazovce čtečky právě je, tím více se při listování Location posouvá. Jde svým způsobem a jistý druh stránkování, které čtečka Amazon Kindle 5 používá.

Když zvolím malé písmo, tak se na jednu obrazovku čtečky vejde hodně textu, takže při jednom posunutí obrazovky se údaj Location přesune např z 1 na 20
A když zvolím velké písmo, tak se na jednu obrazovku čtečky vejde málo textu, a tak se při jednom posunutí obrazovky údaj Location přesune např jen z 1 na 3

A můj dotaz zní - kolik těchto "Location" bodů u čtečky Amazon Kindle 5 odpovídá jedné normostraně?
Normostrana viz: Normostrana

Předmět Autor Datum
To se nedá spolehlivě přepočítat.
Wikan 21.07.2014 18:26
Wikan
Pokud se nedá, tak se nedá. OK. Tak alespoň - lze nějak konkrétně vysvětlit, jak tento "LOCATION" sy…
Ebook 21.07.2014 18:29
Ebook
Údajně 1 location = 128 bytů zdrojového souboru.
Wikan 21.07.2014 18:32
Wikan
Takže to není jen text, ale i zdrojový kód, který je skrytý? Takže např pokud by celý text byl psaný…
Ebook 21.07.2014 18:37
Ebook
To se takhle říct nedá. Location slouží pouze k tomu, aby stejná location ukazovala na stejné místo…
Wikan 21.07.2014 18:41
Wikan
Jasně. Jde mi o to, že si dělám pravidelnou statistiku toho, kolik toho za týden na čtečce přečtu a…
Ebook 21.07.2014 18:46
Ebook
Ne, ten údaj má smysl jenom ve vztahu ke konkrétnímu souboru.
Wikan 21.07.2014 19:08
Wikan
To si nemyslím, protože bez ohledu na to, jakou knihu otevřu, tak se ten Location údaj "posunuje" př…
Ebook 21.07.2014 19:18
Ebook
Pokud jde o podobně strukturované knihy, tak to může jakž takž odpovídat. Ale stačí nějaké složitějš…
Wikan 21.07.2014 19:38
Wikan
Obrázek nezabírá víc než 1 z Location, takže obrázky na to nemají prakticky žádný vliv. A nevím co j…
Ebook 21.07.2014 19:42
Ebook
Jo teď jsem to zkoušel. Obrázky na nemají na Location prakticky žádný vliv. Některý posune Location…
Ebook 21.07.2014 19:51
Ebook
Potom by cely text byl delsi o jedno zapnuti boldu a italiku na zacatku a o jedno vypnuti na konci -…
gilhad 21.07.2014 20:56
gilhad
Ano, čtu jenom úplně normální knihy. poslední
Ebook 21.07.2014 21:21
Ebook
Tvuj dotaz je stále nesmyslne položený. Tvuj "Location" je pravdepodobne nejaký zpusob členení textu…
Joseph 21.07.2014 18:29
Joseph
Dělám si statistiku toho, kolik "Location stran" za týden přečtu a chci tu statistiku nějak přiblíži…
Ebook 21.07.2014 18:31
Ebook
Nevím proč jsi nepokračoval v původním dotazu a založil nový, ale budiž. Z této diskuse: http://www.…
Zdenál 21.07.2014 18:47
Zdenál
Jde mi o to, že si dělám pravidelnou statistiku toho, kolik toho za týden na čtečce přečtu a jako st…
Ebook 21.07.2014 20:06
Ebook

Jasně. Jde mi o to, že si dělám pravidelnou statistiku toho, kolik toho za týden na čtečce přečtu a jako statistický údaj používám právě tento "Location". Prostě si vypíšu, o kolik Location jsem se při čtení posunul.

Takže mi jde o to, jestli je to na tuto statistiku plnohodnotně použitelný údaj bez ohledu na to, jakou knihu právě čtu.

To si nemyslím, protože bez ohledu na to, jakou knihu otevřu, tak se ten Location údaj "posunuje" při stránkování stejným tempem. Takže by to mělo být použitelné na každou knihu a podle toho počítat, kolik jsem toho přečetl. Určitě tam je nějaká malá tolerance a není to úplně přesně stejné u každé knihy, ale z 90% by to mělo u všech knih odpovídat.

Obrázek nezabírá víc než 1 z Location, takže obrázky na to nemají prakticky žádný vliv. A nevím co je to složitější formátování, já čtu normální knihy a ty jsou všechny prakticky stejně dělané a při stránkování se Location posunuje stejným tempem, takže to používám jako údaj o tolik, kolik jsem toho přečetl a mělo by to + - spolehlivě odpovídat.

Potom by cely text byl delsi o jedno zapnuti boldu a italiku na zacatku a o jedno vypnuti na konci - cili takrka vubec. Pokud uz neco, tak pokud by stridave jedno pismeno bylo tucne a druhe sikme, tak by ten soubor mohl narust i nekolikanasobne a tim zabirat vic Location.

Pokud mas nejak celkem "normalne" strankovanou a graficky upravenou knihu (cili bezny pomer nadpisu, tlustych a sikmych useku, zadne sloite rovnice ci interaktivni hricky v textu a tak podobne - proste treba "beznou literaturu"), tak muzes udelat to, ze vezmes treba 10 (nebo radeji 100) locations a spoctes, kolik je to pismen (vcetne mezer, pocitej jen jednu mezi slovy a odstavci). Tim ti vyjde priblyzny pocet normoznaku na location u daneho typu sazby. Vydel to 1880 a mas priblizny pocet normostran na location, spocti prevracenou hodnotu (1/x) a mas priblizny pocet location na normostranu.

Tvuj dotaz je stále nesmyslne položený. Tvuj "Location" je pravdepodobne nejaký zpusob členení textu z hlediska logické a obsahové integrity, neco jako u Wordu "odstavec-odsek".

Netuším ale proč si jednoduše neprečteš co píše Tebou odkazovaný dokument na wikipedii:

Před nástupem počítačů se počet normostran počítal podle počtu řádků a znaků na řádce psacího stroje. U elektronicky zpracovávaných textů lze ovšem počet normostran získat mnohem jednodušeji zobrazením počtu znaků celého textu včetně mezer a jejich vydělením číslem 1 800 (v českém prostředí). Např. v aplikaci Microsoft Word jde o položku Počet znaků (včetně mezer) v menu Nástroje

nemí co rešit

... :puff:

Jde mi o to, že si dělám pravidelnou statistiku toho, kolik toho za týden na čtečce přečtu a jako statistický údaj používám právě tento "Location". Prostě si vypíšu, o kolik Location jsem se při čtení posunul.

Takže mi jde o to, jestli je to na tuto statistiku plnohodnotně použitelný údaj bez ohledu na to, jakou knihu právě čtu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru