Avatar uživatele
anonym

Kolik bomb měl na palubě průměrný bombardér? Bylo nařízeno je za jednoho letu tam i zpět všechny shodit?

Zajímavá 0 před 2688 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Odpoveď byla označena jako užitečná

Nejpoužívanější britský bombardér Avro Lancaster měl maximální nosnost 10 t. Kolik to bylo pum, záleží na jejích velikosti. Pokud nesl těžkou pumu Grand Slam, tak nesl jenom jednu. Pokud nesl nejpoužívanější britskou GP 500 lb, tak jich nesl 24–32. Pokud nesl nejpoužívanější zápalné pumy Inc 30lb, tak jich nesl 400–600. Pro plošné bombardování nechráněných cílů (shromaždiště vojsk v poli) nesl až 500 ks pum FRAG 40.

Přistávat s bombami na palubě bylo zakázané. Pokud se je nepodařilo shodit na cíl ani na náhradní cíl, shazovaly se do vytýčených bezpečnostních prostorů. RAF např. pro tyto účely používala uzavřený prostor v kanálu (jedna z teorií o smrti hudebníka Glenna Millera pracuje s myšlenkou, že shoz nepoužitých pum byl příčinou jeho smrti).

zdroj: táta – znalec letadel

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
kelley

U bombardérů se výzbroj pum neudává v počtu kusů, ale v hmotnosti. Za 2. sv. války průměrné bombardéry (B-24, B-25) unesly něco mezi dvěma až šesti tunami a mohly nést dvě velké a nebo taky třeba osmnáct malých, když nepřekročily povolenou nosnost. Nadprůměrný (B-17) unesl asi osm tun. Novější bombardér, například B1-B, už unese i několik desítek tun. Ale jak je to s přistáváním s nepoužitými bombami to by mě samotného zajímalo (hledal jsem a zatím nenašel).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek