Avatar uživatele
Lorax

Kolik bylo dob ledových?

kolik bylo ledových dob (glaciálů) v kvartéru – pleistocénu na území Evropy, a jaké/kolik se dostaly k nám na český masiv.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap před 3591 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Stejná otázka v článku Doba ledová, autor Otakar Brandos.

"Doba ledová aneb glaciál. Víte kolik bylo dob ledových v českých horách a slovenských Karpatech?

Kvartér je pro Český masív a Karpaty obdobím, kdy se po ústupu mělkého moře z Karpatské předhlubně v průběhu terciéru definitivně stávají souší. Toto období je ve srovnání s předchozími geologickými obdobími sice zanedbatelně krátké, přesto v utváření naší krajiny hrálo nezanedbatelnou­ roli."

atd.

V odkazu najdete další odkazy, takže se dovíte mnohem víc. .

http://www.tre­king.cz/priro­da/doba-ledova.htm

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Na to Vám těžko někdo přesně odpoví. Klasické dělení dob ledových (od nejmladší po nejstarší a zároveň od nejkratší po nejdelší): würm, riss, mindel, günz, danub je dnes již zastaralé. Novější nálezy nasvědčují, že i starší a delší doby ledové se dělily na kratší období, mezi nimiž byla období teplejší. Čím dál do minulosti, tím hůř se nalézají a určují stopy geologických procesů.

O příčinách ledových dob, stejně jako o tom, jak která postihla planetu jako celek nebo jen například jednu polokouli, není jasno. Nejčastěji se uvažuje o výkyvech zemské osy, o různých periodách, jimiž prochází elipsa oběžné dráhy kolem Slunce, a které se mohou nějak sčítat.

Při předposledním zalednění se severský ledovec dostal až do severních oblastí naší nynější republiky. Při posledním se zastavil někdy na půli cesty od Baltského moře ke Krkonošům.

Budete muset sáhnout po čerstvé odbornější literatuře. Já bych počítal s tím, že různí autoři budou mít různé názory.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek