Avatar uživatele
Radošš

Kolik je známých exoplanet podobných Zemi?

Zajímavá 0 před 2712 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Odpoveď byla označena jako užitečná

Kritérium pro planety podobné Zemi je, mmj. aby obíhala svou hvězdu v tzv. obyvatelné zóně, tj. kde je teplota umožňující výskyt vody v kapalném stavu (základní podmínka života jak jej známe). Prozatím byla objevena nejméně jedna, ale tuším, že jich už je víc. Objevena samozřejmě neznamená, že by byla viditelná dalekohledem, to není ani jedna ze stovek objevených exoplanet. Jde jen o nepřímý důkaz.
Exoplaneta Gliese 581d v souhvězdí Vah má splňovat podmínky pro život a je dvakrát větší než Země. Obíhá hvězdu Gliese 581 (GJ 581), objevenou v roce 2009.

https://www.no­vinky.cz/veda-skoly/363585-tajemny-signal-z-kosmu-je-druha-zeme-vedci-potvrdili-existenci-planety-gliese-581d.html

Doplněno: ještě jsem si vzpomněl : druhá Země byla ještě objevena docela nedávno dokonce u nejbližší hvězdy – Proximy Centauri.
http://extras­tory.cz/u-proximy-centauri-byla-nalezena-druha-zeme-zatim-nejblizsi-nasi.html

Upravil/a: Kepler

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Jak moc podobných exoplanet? Pokud jde o vzdálenost od mateřské hvězdy a přibližnou velikost, tak to bude tak nějak, jak říká Kepler. (Už vzhledem k nicku bych mu důvěřoval.)
Ale pokud bychom tam chtěli atmosféru (o teplotě blízké Zemi a navíc dýchatelnou), dostatek vody, stabilní geologické a klimatické podmínky, tak to budem hledat ještě dlouho. A kdybychom chtěli, aby byla obydlená nějakými emzáky, se kterými bude možno moudře pohovořit, tak to bude trvat ještě dýl, jestli vůbec někdy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

To prozatím nikdo netuší.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lgee

500

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Radošš

díky,ale to nemůžu napsat jako odpověď

před 2712 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek