Avatar uživatele
autacek

Byl lepší a spravedlivější systém, když si dřív každý platil popelnici dle své potřeby?

Objednal si velikist i četnost svozu a dle toho jak hospodařil a přistupoval šetrně k recyklaci i platil.

Další výhodou bylo, že nemohl dětem vzniknout dluh za neplacení, který s notnou přirážkou následně vybírali exekutoři.

Dnes je popelnice přidělována za paušál, bohužel však musíte mnohdy platit i když v místě žádný odpad neprodukujete, napřiklad stačí, když tam máte rekreační objekt a obec vám sdělí, že kontejnery jsou určeny 4 km daleko na konci vesnice, no WTF!?!

Na proti tomu jsou popelnice přidělovány zdarma osobám nepřizpůsobivým, kteří hází odpadky stejně mimo, no a jako zlatý hřeb nakonec, konkurenční tržní boj, kdy popeláři kolem popelnice i zametli skončil tak, že dnes již nenaloží ani černy pytel s odpadky navíc, položený vedle popelnice.

O lidech kteří platí dle občanky, ale produkují odpad do jiné (cizí) popelnice, ani nemluvit.

Tak který systém myslíte byl lepší, resp. skravedlivější?

Zajímavá 0 před 2162 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Nemáme problém. Četnost odvozu popelnice si mohu sjednat v intervalech, 1× za týden,1× za 14 dní, 1× za měsíc, nebo jednorázový odvoz, kdy si koupím lístek, který připevním na popelnici když chci aby ji vyvezli. Toto se dá kombinovat i s pravidelným odvozem. Takže když mám náhodou větší množství odpadu zaplatím si jednorázový vývoz či odpad odvezu do sběrného dvora.
Jednu z uvedených kombinací musí ale platit každý za bytovou jednotku, nikoliv za osobu.

Navíc mám k dispozici zdarma sběrný dvůr, kam mohu odvézt jakýkoli ( mimo velmi nebezpečného) odpad i objemný ( skříň, stůl, sedačku) odpad ze zahrady či vyřezané stromy!!! Platí to i pro elektroodpad či vyjeté oleje!! , včetně kovového odpadu. Co víc si přát.
Náklady na systém, který popisuje Drap musely být obrovské. nedivím se, že se to zrušilo.

Tak jak stanovuje zákon, je to v rukou místního zastupitelstva!!!! Tam kde nejsou spokojeni je třeba se obrátit na zastupitele!!
Ale bydlet a neplatit nejde!!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Bohužel, pokud platí lidi za vyvezenou popelnici, najde se najednou spousta těch co svůj bordel radši odveze do lesa. A nezastaví je ani to, že benzín na tu cestu k lesu je stojí víc než ten kupon na popelnici. Takže v zájmu lepšího (a hezčího) životního prostředí se většinově zas přešlo na paušální platbu za člověka, protože tomu se zkrátka nikdo nevyhne a vyvážení bordelu bokem už pro nikoho nebude mít ekonomický smysl. A popravdě, mně těch pár korun co tímto možná platím za sousedovy odpadky zas tak nevytrhne.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Nebyl by to lepší systém.Každá obec to má jinak. Nejspravedlivější systém , který jsem zaznamenal byl už před několika lety u nás. Nedostáváme popelnice. Popelnice je majetkem vlastníka nemovitosti. Ten systém fungoval tak, že všichni zaplatili stejný pooplatek. Vždy když přijeli popeláři , nasadili popelnici na vůz, každá z nich měla svůj kód a počítač zaznamenal kolik mělá daná nemovitost odpadu. Ze zaplacené sumy se odečetli náklady na odvoz toho množství, které u každé nemovitosti bylo a v dalším roce se platilo o to méně. Lidé třídili, do popelnic přišel pouze komunální odpad a nebyl problém. Po několika létech se změnilo jak vedení firmy, tak vedení obce a celý systém se odmontoval, hodil do šrotu a jede se při staru, že všichni platí stejně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… jo, ale to by museli bejt všichni uvědomělí, a to jak sám popisuješ nejsou ani teď … osobně je mi to fuk, popelnice je u nás k baráku, a odpad, tak jako každý produkuju …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Těžko říct, jestli byl dřívější systém spravedlivější,
a podle mne to ani není podstatné.

Za podstatné považuji znečišťování životního prostředí a je jisté,
že i za dřívějšího systému část lidí odpad odvážela na černé skládky,
aby za jeho odvoz nemusela platit.

V důsledku jsme tak platili všichni a platíme dodnes.

Řešení?
Snad takové ceny, aby se lidem nevyplatila
tvorba černých skládek…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek