Avatar uživatele
savana

Byl můj postup vůči nájemníkovi správný? Více v popisu.

Mám podnájemníka,co má pořád blbý kecy.Tak jsem nechal odmontovat elektroměr a plynoměr co byl psán na moji osobu.(Prostě proto,že se odmítl odstěhovat)Co mi hrozí. za to,že jsem zhoršil podnájemníkovi podmínky k bydlení?Platil nájemné,sice se zpožděním,ale platil.Může si nějak ztěžovat,resp.dyž ho donutím dříve se odstěhovat,může po mně vymáhat nějaké odškodnění,třeba úhradu za stěhováky? Já myslím,že ne.Že by se muselo nejdříve prokázat jestli podnájemní smlouva je OK.Takže možná se nakonec odstěhuje.

Původní neotázka
Účelová demontáž elektroměru a plynoměru

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2513 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Samozřejmě. Pokud je odpojený plyn a elektrika, tak prostory nesplňují standarty k bydlení. Já být nájemníkem, tak okamžitě podávám trestní oznámení a počkám na vyřešení soudem. Do té doby bych samozřejmě nájem neplatil, protože byt podmínky nesplňuje. A takový případ může čekat dost dlouho, než bude vyřízen.
Nehledě k tomu že plynoměr a elektroměr je majetkem distribuční firmy. Jakékoli poškození plomb na elektroměru a plynoměru může být hodnoceno i jako černý odběr.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cukrar

Určitě Váš postup nebyl správný, určitě byl protiprávní. Jednou píšete nájemník, podruhé podnájemník. To je velký rozdíl. Vy jste majitelem?
Pokud je nájemník trošku zběhlý v právu, tak Vás klidně oškube.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

V diskusi se špatně hledají příspěvky a tak si dovolím pro ostatní přímo sem. Byt patří družstvu, které je tedy vlastníkem, tazatel je tedy jen nájemcem a osobu, kterou chce vystrnadit je podnájemník. Tazatel se v diskusi ptá čeho se mohl dopustit…
Tak tedy mohl by to být třeba přestupek proti občanskému soužití myslím dle § 49 zák. 200/1990 Sb., čož ještě není taková hrůza. Mohl to být, ale také trestný čin dle § 208 Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru
kde se hovoří:
(1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

(2) Stejně bude potrestán, kdo oprávněné osobě v užívání domu, bytu nebo nebytového prostoru neoprávněně brání.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,

  1. spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny, nebo
  2. způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.

Pokud tedy podnájemník byl oprávněnou osobou pro užívání bytu, bránil mu tak nájemce v užívání neoprávněně a je tedy možný postih dle odst. 2 tohoto paragrafu.

Myslím, že by stálo za to připomenou, že pokud Vám u plynu nebo elettřiny sundají hodiny (měřidla), tak před dalším zapojením po Vás budou chtít také revizní zprávy tak na to nezapomínejte.

Přitom tento případ má obecně řekněme jednoduché řešení, kterým je ukončení nájemní smlouvy. Nastane-li tato skutečnost docházi automaticky i k ukončení podnájemní smlouvy, a proto pokud jste někde v podnájmu tak s tím počítejte. Proto se také stává, že se smlouvy podepisují s nějakými prostředníky. Je to proto, aby Vás mohli kdykoliv vyhodi. Oni se mezi sebou napíšou, že nájemní smlouvu ukončili dohodou a Vám tím automaticky zanikne Vaše nájemní smlouva a nenaděláte s tím nic… Pro nevěříci Tomáše citace z občanského zákoníku

§ 2277

Podnájem končí společně s nájmem. Končí-li nájem, sdělí to nájemce podnájemci s uvedením rozhodných skutečností; jimi jsou zejména den skončení nájmu a popřípadě i délka výpovědní doby a počátek jejího běhu.
V reálu se, ale trochu domnívám, že ne všude by byla policie schopna se s tímto problémem popasovat.

Tak a teď už víte všechno..... jo a palce si nechte mám své čtyři a to mi stačí
Mějte se
Jarda

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Blbý kecy zpravidla nejsou důvodem ani k předčasnému ukončení nájmu ani k jiným sankcím. Snad spolu máte nějakou smlouvu? Obvykle se vy zavazujete že poskytnete byt k užívání, on se zaváže, že bude platit nájem spotřebu apod. a že bude o byt řádně pečovat (v jistých mezích). Pokud jste mu zabránila využívat energie, znemožnila jste řádné užívání bytu a porušila tím smlouvu (pokud je smlouva alespoň trochu obvyklá). Pokud se podnájemníka chcete zbavit, musíte mu dát výpověď v souladu se smlouvou či s občanským zákoníkem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
savana

Smlouvyzdarm…to všechno jsem si též bláhově myslela, ale PČR a Magistrát(ve správním řízení) to uzavřely,jako že k žádnému trestnému činu nedošlo…a kdyžtak se mám obrátit na soud v občanskoprávním řázení.....a navíc jsem já měla zdiskreditovat svým jednáním osobu,co dala příkaz k demontáži…to vjeko že s e nic nestalo a já si to asi všechno vymyslela…jo,i tak se dájí chápat naše zákony

před 2511 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Rozmysli se co chceš sdělit a až pak to napiš. A zkontroluj před odesláním. Takhle si nejsem jist zda se v té situaci někdo vyzná. Já ne.

před 2511 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
savana

Bohužel,je to jinak,pronajímatel je za vodou,protože otázku oprávněnosti demontáže elektroměru a plynoměru)legálně rozvodnými závody) není trestným činem.Majitelem bytu je Bytové družstvo které pronajímá nájemci,ten tento byt dále( se souhlasem BD) dává do podnájmu.Zajímalo by mne Drape, jaký paragraf máte na mysli?Zatím jak policie,tak správní odbor nemá zájem řešit otázku oprávněnosti či neoprávněnosti demontáže.

před 2513 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek