Avatar uživatele
Gestas

Byl některý z významných německých nacistů z pozdější NDR?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2340 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Kteří ex-nacisté byli ve významných funkcích v NDR . Jak byli významní, záleží na úhlu pohledlu.

https://www.fo­cus.de/politik/de­utschland/tid-18178/sed-ex-nazis-an-fuehrenden-stellen_aid_505958­.html

Zatímco NDR dala na pranýř pro svou nacistickou minulost západoněmecké politiky , jako byli Hans Globke a Theodor Oberlander, ex-nacisté udělali v NDR kariéru.

Ex-nacisté po roce 1949 ve vedoucích pozicích v NDR.

Například Arno von Lenski. Skutečnost, že působil na notoricky známém Lidovém dvoře v letech 1939 až 1942, mu od poloviny padesátých let nezabránila v budování obrněných jednotek Národní lidové armády. V roce 1968 získal zlatou medaili za služby lidu a vlasti.

Vincenz Müller, který nejprve sloužil Hitlerovi a poté NDR šéfovi Ulbrichtovi jako velkému generálu, také učinil dvojitou kariéru.

Lenski a Müller nebyli v NVA ojedinělým případem. „Mnozí důstojníci Wehrmachtu, kteří kdysi složili přísahu Adolfa Hitlera, vybudovali Kasernierte Volkspolizei a NVA,“ řekl Kappelt.

a další.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Záleží jak významný. Ale byla jich takových celá řada.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

Statisticky by to mělo vycházet zhruba na čtvrtinu, možná méně. Protože území NDR vzniklo ze sovětské okupační zóny a ty zóny byly celkem čtyři zhruba stejné velikosti. Ovšem rozloha obou Němecek po válce dohromady byla menší než před válkou a někteří nacisté mohli pocházet třeba z pozdějšího Polska. Ostatně Hitler sám pocházel z Rakouska.
Když jsem zkusmo googlil takové ty špičky, tak mi vyšel Heydrich, který se narodil v Halle – NDR, a Bormann z Wegelebenu-asi taky NDR
Goebbels, Himmler, Göring, Speer, Hess – ti všichni se narodili vesměs „v SRN“. Jeden z nich teda v Egyptě, ovšem bavorským tj. západním rodičům.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Podobnou provokativní otázku položil někdy v sedmé či osmé třídě repetent Blažek. Soudružka učitelka Adamcová odvětila, že nikoliv, protože všichni soudruzi z území pozdější NDR byli za nacismu v koncentráku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pruzkumnik

tak samozřejmě
Přeci jen v komunismu a nacismu je jen málo rozdílů
Ono i nacisti původně chtěli znárodňovat, jenže znárodni Messerchmita když brzo bude válka 😁 a poštvat proti sobě konstruktéry kteří kolikrát byly i majiteli oněch firem 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Sasíci. To byli ti nejzarytější SS a později komunisti, nyní hodní kapitalisti. U nás je to podobné a světe div se, vždy je za tím člověk.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek