Avatar uživatele
Mirdas

Byl ostrov Santorini středem Atlantídy ?

Jaké pro to mají důkazy a nebo to je jen reklamní kampaň pro turisty ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, marci1 před 3389 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Není to prokázané, využívají toho především cestovní kanceláře.
„Rovnítko mezi Santoríni a Atlantidu s oblibou kladou i cestovní kanceláře“

http://www.li­deazeme.cz/cla­nek/atlantida-podruhe-zrozena

"Atlantida je legendární kontinent, na kterém měla sídlit vysoce vyvinutá civilizace, kterou zničila mohutná přírodní katastrofa přibližně v roce 9600 př. Kr. Přestože existence tohoto kontinentu nebyla nikdy přesvědčivě potvrzena, vedou se dodnes debaty o její existenci a možné poloze. Jediným zdrojem informací jsou Platónovy spisy, v nichž popisuje atlantskou kulturu, státní zřízení a polohu; měla ležet někde za Herkulovými sloupy (dnešní Gibraltarský průliv).

Jedním z žhavých kandidátů je ostrov Santorin patřící k nejjižnějším z Kykladských ostrovů. Výbuch podmořské sopky, ke kterému došlo podle nejnovějších výzkumů před 3 600 lety, způsobil, že část ostrova se doslova propadla do moře. Nánosy po vlně tsunami byly nalezeny až na západním pobřeží Turecka. Vykopávky odhalily osídlení již z pozdního neolitu. V době exploze tu stálo prosperující město, které se podobně jako Pompeje zachovalo pod příkrovem lávy. Zajímavé je, že nebyly nalezeny žádné lidské ostatky ani předměty z drahých kovů, což svědčí o úspěšné evakuaci. Archeologové pokládají erupci na Théře za příčinu náhlého zániku mínojské civilizace a nevylučují, že byla inspirací bájí o Atlantidě a nejen o ní.

Většina historiků se shoduje, že Atlantida je pouze Platónova fikce. Důvodem pro to je, že v období 10000 let př. Kr. je existence takto vyspělých civilizací prakticky vyloučena, neexistují také jiné písemné prameny než Platónovy (o Atlantidě se nezmiňuje Herodotos ani žádný jiný řecký autor, i když by jim v té době musela historie Atlantidy být známa).

Platón nejspíše použil příběh Atlantidy jako demonstrace ideálního státu – soužití lidí na kontinentě líčí Platon jako demokratický společenský ideál, formou státu, kterou vždy doporučoval svým současníkům. Původně měli Atlanťané podle Platóna žít spořádaně a v souladu se zákony bohů. Později ale začali toužit po větším bohatství a moci, ztratili důvěru bohů a Zeus se nakonec rozhodl celý kontinent zničit mohutným zemětřesením."

Více se dočte v odkazu – jsou i další uvažované lokality.
http://www.as­tragal.cz/clan­ky/tematicke-clanky/zahady-sveta/atlanti­da.html

--

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jjj123456789

Naprostá kravina, Atlantida se přece buďto potopila celá, nebo vůbec neexistuje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

„Někteří příznivci Atlantidy se domnívají, že právě Santorini byl tímto mýtickým ostrovem, o němž psal řecký myslitel Platón ve svém spisu "Critias“. Odpůrci naopak argumentují tím, že Platón datoval zániku Atlantidy do doby asi 9000 let př.n.l. Mohlo jít také o chybu datování, která vznikla při ústním podání příběhu o zániku Atlantidy. Konečně přichází v úvahu možnost, že si Platón celý příběh vymyslel." 🙂

http://cestova­ni.idnes.cz/rec­ky-ostrov-santorini-bajna-atlantida-fc0-/ig_recko.asp?c=A030506_­152903_ig_rec­ko_tom

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek