Avatar uživatele
hanny 2

Kolik operací může vykonávat nejrychlejší počítač?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? gnr54 před 4805 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

nejrychlejší/nej­výkonnější počítač na světě je čínský superpočítač
„Tianhe-IA“

výpočetní výkon má 2,566 PFLOPS (biliard operaci / s)

(roadruner od ibm je dnes už jen třetí nejryhlejší, před ním je ještě s výkonem 1,700 PFLOPS na druhé příčce CRAY JAGUAR)

/////

tak obrovsky vypocetni vykon maji tyto superpocitace jen diky masivni paralelizaci uloh a diky tomu, ze se o jednu ulohu dokáže podelit až 20 tisíc procesorů, z nichž každý je jen o něco málo výkonější než ten, který máte ve svém počítači.

Paralelizace úloh a navyšování počtu procesorů a jejich jader je cesta k opravdu výraznému zvyšování výpočetního výkonu. Bohužel je to i velká slabina. Některé úlohy se paralelně vypočítávat nedají a v takových případech je i superpočítač tam kde naše domácí škatule na hry protože ze všech těh desítek tisíc procesorů běží úloha jen na jednom, zrychlování jednoho takového procesoru by bylo mnohem náročnější než prosté balení více procesorů dohromady a sčítání jejich teoretického výkonu v ideálních podmínkách.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

Nejrychlejší počítač na světě Roadrunner umí 1000 bilionů operací za sekundu. odkaz:http://digiweb­.ihned.cz/c1-25353080-nejrychlejsi-pocitac-na-svete-roadrunner-umi-1000-bilionu-operaci-za-sekundu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek