Avatar uživatele
anonym

Kolik osob se vznášelo balónem 5. června 1783 pokud nepočítáme za „pasažéry“ ovci s kachnou a kohoutem na palubě?

Pouze bratři Montgolfierové?

Za počátek balónového létání se považuje 5. červen 1783, kdy se z Annonay vznesl první horkovzdušný balon bratří Montgolfierů s „pasažéry“ (ovcí, kachnou a kohoutem) na palubě. Jejich návratem se prokázalo, že v atmosféře nejsou jedovaté plyny a otevřeli tím létání i pro lidské posádky.

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Horkovzdu%C5%A1n%C­3%BD_balon

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler před 2375 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

"Prvními pasažéry oficiálního letu proto nebyli lidé, ale beran, kachna a kohout. Když se úspěch z 5. června podařilo bez problémů zopakovat a všechna tři zvířata se vrátila živá a zdravá zpět na zem, Joseph-Michel a Jacques-Étienne Montgolfiérové byli povýšeni do šlechtického stavu.

První let horkovzdušným balonem s lidskou posádkou se uskutečnil 21. listopadu 1783 a na palubě montgolfiéry, jak se horkovzdušnému balonu říká, se proletěli ředitel královského muzea Jean Pilatre de Rozier a markýz François d’Arlandes. Během 25 minut jejich balon urazil neuvěřitelných 9 km a oba vzduchoplavci přežili bez jediného škrábnutí."
atd.

https://www.bohemia-balon.cz/cs/o-balonovem-letani/historie-letani-balonem

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Tehdy neletěl žádný člověk. Prvními byli Jean-François Pilâtre de Rozier a François Laurent d'Arlandes, kteří se vznesli 21. listopadu 1783. Je to uvedeno dále ve stejném zdroji.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek